Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
‘Geelong Star’ wordt weer ‘Dirk Dirk’

P en P stopt met visserij in Australië

KATWIJK – Het Australische avontuur van Parlevliet en Van der Plas (P en P) is ten einde. De directie heeft besloten te stoppen met de visserij met de ‘Geelong Star’. De trawler zal in Namibië omgevlagd worden, krijgt KW 172 ‘Dirk Dirk’ op de boeg en komt dan naar Nederland.

De rederij betreurt het naar eigen zeggen dat ze de visserijoperatie in Australië niet hebben kunnen voortzetten, vooral ook omdat de pelagische bestanden er ‘zeer gezond’ zijn. Als reden voor het vertrek wordt opgegeven dat er ‘geen financiële en commerciële overeenstemming meer bereikt kon worden met de Australische partners’.

Alles bij elkaar is de ‘Geelong Star’ anderhalf jaar actief geweest in de wateren van Australië, waar gevist werd op makreel, horsmakreel en redbait. Volgens directeur Diek Parlevliet heeft de ‘Geelong Star’ eind vorige maand voor het laatst in het Australische Melbourne aangeland. De Europese bemanningsleden worden bedankt voor hun enorme inzet. Parlevliet: ,,Zij waren niet alleen heel ver van huis, ook het inwerken van het Australische personeel was moeilijk. Aan de visserij zelf heeft het niet gelegen; die was goed.’’

Op het schip werkten het afgelopen anderhalf jaar 35 man, waarvan tien Europeanen. Schipper is de Katwijker Wilfred van Duijn. Afgelopen dinsdag zat de trawler bij Kaapstad, Zuid Afrika, op weg naar Walvisbaai, Namibië. Half december zal de ‘Geelong Star’ als KW 172 ‘Dirk Dirk’ naar verwachting in Nederland arriveren.

Het heeft heel veel voeten in de aarde gehad voordat P en P kon gaan vissen in Australische wateren. De plannen om met de ‘Margiris’ te gaan vissen in Australische stuitten in 2012 op zoveel verzet dat de overheid zich genoodzaakt zag een wet te maken waardoor schepen langer dan 130 meter niet in Australische wateren mochten vissen. De ‘Margiris’ moest onverrichterzake vertrekken en er kwam een twee jaar durend aanvullend onderzoek naar de invloed van ‘nieuwe vormen van visserij’ op de visstand.

Uiteindelijk kreeg P en P vorig jaar toestemming om te vissen, en daarvoor werd de 95 meter trawler ‘Geelong Star’ ingezet, de voormalige ‘Dirk Dirk’ (die eerder voer onder nummer KW 174, BX 784, ROS 784, KG 14 en heel kort KG 142). Ondanks de gezonde visbestanden, de wetenschappelijke verantwoorde quota, de zeer zware monitoring en werkgelegenheid voor Australische opvarenden en walpersoneel is de trawler nooit populair geworden down under. Integendeel.

Haatcampagne

Rederij en schip kregen in Australië te maken met een ongekende haatcampagne van onder meer groene ngo’s, sportvissers en toeristensector, die soms bijna potsierlijk overkomt in ons deel van de wereld, waar de pelagische visserijen toch te boek staan als relatief schone visserijen op grote, gezonde bestanden en als zodanig van groot belang voor de wereldvoedselvoorziening. Zo zouden toeristen wegblijven uit kustgebieden waar de ‘Gelong Star’ voorbij kwam.

Op de Facebookpagina ‘Stop de Supertrawler’ kon iedereen loos gaan. Dreigementen het schip tot zinken te brengen werden door de autoriteiten zo serieus genomen dat die voorzichtig werden met informatie over het schip, wat weer voeding gaf aan de vermoedens dat de ‘Geelong Star’ wat te verbergen zou hebben.

Slechts weinigen durfden het op te nemen voor de ‘Gelong Star’. Dat er bijvoorbeeld Australische verse vis-schepen zijn met een grotere vangstcapaciteit dan de vriestrawler van P en P en dat de verscheping van de vis naar Afrikaanse landen toch mooi past in het Australische programma voor voedselhulp aan Derde Wereldlanden kon de weerstand niet temperen.