Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
29 maart te Colijnsplaat

Opbrengst Kreeftenveiling voor War Child

COLIJNSPLAAT – De bekende chefkok Edwin Vinke zal donderdag 29 maart de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen 2018 veilen. De opbrengst van de Amerikaanse veiling gaat naar War Child.

Vinke, die deze maand met zijn restaurant De Kromme Watergang het 25-jarig bestaan viert, krijgt de te veilen eerste kreeft overhandigd door driesterren-chef Jannis Brevet van restaurant Inter Scaldes. Brevet is met zijn vrouw Claudia eregast van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, die deze donderdag de officiële opening van het nieuwe kreeftenseizoen organiseert. Daarbij zal de door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek (MS 3) binnengehaalde eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen worden overhandigd aan de eregasten.

De veiling vindt in de middag plaats in de visafslag van Colijnsplaat, in aanwezigheid van kreeftenvissers, kreeftenhandelaren, restaurateurs, het regionale bedrijfsleven en de lokale overheid. Gelegenheidsveilingmeester Vinke gaat proberen een zo’n hoog mogelijk bedrag bijeen te brengen voor het werk van War Child. Deze organisatie werkt in 14 landen aan een beter leven voor honderdduizenden oorlogskinderen. War Child helpt hen met het verwerken van ingrijpende ervaringen, het weer contact durven maken met andere mensen en het opbouwen van zelfvertrouwen. Vorig jaar bracht de eerste kreeft een recordbedrag van 41.000 euro op, bestemd voor de Dirk Kuyt Foundation.

De Oosterscheldekreeft is een van de weinige echte seizoensproducten die Nederland kent. Slechts gedurende 15 weken, van 29 maart tot en met 15 juli, mag de Zeeuwse delicatesse gevangen, aangevoerd en verhandeld worden.