Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Onderzoek IJsselmeer met jip-en-jannekenet?

DEN HAAG – Er is meer vis op het IJsselmeer dan IMARES meet. Dat is althans de overtuiging van kamerlid Elbert Dijkstra (SGP). Hij wil duidelijkheid van staatssecretaris Van Dam over de onderzoeksmethode. Tussen onder meer aanlandplicht, Brexit en ‘Vexit’ kwam tijdens het algemeen overleg van de Tweede Kamer vorige week woensdag ook de IJsselmeervisserij aan de orde.

Dijkgraaf vroeg zich in alle gemoede af hoe het toch komt dat de IJsselmeervissers met veel minder capaciteit de laatste tijd zoveel vis vangen, terwijl het volgens onderzoekers van Wageningen Marine Research zo slecht gesteld is met de visstand. Volgens Dijkgraaf vangen de beroepsvissers zo veel meer mede omdat de onderzoekers gebruik maken van wel erg simpele ‘jip-en-jannekenetjes’.

Staatssecretaris Martijn van Dam benadrukt dat het gaat om de trend. ,,En die is negatief.’’ Dijkgraaf heeft ook daarover zijn twijfels. Van Dam zegde toe dat er een mededeling komt over de onderzoeksmethode op het IJsselmeer.