Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Netontwerpen met sorteergrids getest

Ondermaatse garnalen sparen

BUSUM – Kun je met sorteergrids ondermaatse garnalen sparen? Vorige week werden aan boord van het Duitse onderzoeksvaartuig ‘Solea’ nieuwe netontwerpen getest.

Garnalenvangsten bestaan in de zomer en vroege najaar voor minstens de helft uit ondermaatse garnalen. Da’s zonde, vindt onderzoeker Pieke Molenaar van Wageningen Marine Research. ,,Als je die garnaaltjes niet vangt en aan de meeuwen voert, dan zou je ze binnen enkele weken gewoon op de afslag kunnen zetten. Helemaal nu de vangsten relatief beperkt zijn.’’

De Wieringer nettenspecialist Kees van Eekelen ontwierp een aantal speciale sorteerroosters en achtereinden om te kijken of het lukt om de ongewenste bijvangst van ondermaatse garnalen te verminderen. Het wetenschappelijk praktijkonderzoek betreft een samenwerking tussen WMR, het Von Thünen Instituut en de Nederlandse Vissersbond, waarbij de kosten worden gedragen door het ministerie van EZ, de Duitse overheid en de Vissersbond.

Experimenteel garnalennet met vier ‘halve’ sorteergrids; twee aan de bovenzijde en twee aan de onderzijde van het net. Ondermaatse garnalen die door de grids gaan kunnen ontsnappen door de openingen in respectievelijk de onderzijde en de bovenzijde van het net.Experimenteel garnalennet met vier ‘halve’ sorteergrids; twee aan de bovenzijde en twee aan de onderzijde van het net. Ondermaatse garnalen die door de grids gaan kunnen ontsnappen door de ... Na een eerste trek vorige week dinsdag gooide het weer ernstig roet in het eten, aldus Molenaar. In de haven van Helgoland werd geschuild voor de storm, waarbij windsnelheden tot 36 meter per seconde werden gemeten. Tijdens het vervolg op vrijdag en zaterdag bleek volgens Molenaar dat de bijvangst van ondermaatse garnalen inderdaad beperkt kan worden. ,,We vonden ondermaatse garnalen die effectief de grids gepasseerd waren. Alleen vang je na zo’n storm veel zwemkrabben, sommige trekken was dat 95 procent van de vangst, gezien het doel van dit onderzoek niet wenselijk’’, aldus Molenaar, die na binnenkomst naar Florida vloog voor de jaarlijkse wetenschappelijke conferentie van ICES-biologen.

De ‘Solea’ werd afgelopen week ingezet voor experimenten met de garnalenpuls. Gezocht wordt naar optimale instellingen om ook selectiever te kunnen vissen. Wanneer dit vlot zou verlopen, zou mogelijk nog enkele dagen opnieuw met de netontwerpen met grids van Van Eekelen onder betere omstandigheden gevist worden.