Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Meer ruimte nodig voor off bottomkweek op tafels

Oesterkwekers presenteren eerstelingen

YERSEKE – Zeeuwse oesterkwekers stellen alles in het werk om de alles vernietigende oesterboorder een halt toe te roepen. Het gebruik van stalen tafels blijkt een geschikt alternatief om de boorslak geen kans te bieden de oesters te verorberen.

,,De eerstelingetjes van onze off bottom gekweekte oesters zijn er’’, zegt kweker Hans Nelis (YE 40/YE 140) vol trots. ,,Ze hebben een sublieme smaak die je kan beschrijven als zacht romig, en licht zilt tot zoetig.’’

Met de komst van de oesterboorder is het voor de kwekers welhaast onmogelijk geworden om op een rendabele manier volumes te kweken. Het betekent wel een omschakeling die veel arbeid en investeringen met zich mee brengt. Nelis is daarom ook ‘enorm blij’ dat er door de provincie Zeeland subsidie is verleend om de kwekers te ondersteunen. Nelis: ,,Een aantal innoverende bedrijven werd subsidie toegekend wat we erg waarderen. Het is bewezen dat dat geld goed terecht is gekomen. We zien nu dat het mogelijk is om een prachtige oester te kweken, net los van de bodem op de zogenaamde tafels. Deze zijn gemaakt van staven ijzer waarop de met oestertjes gevulde gazen zakken van een halve bij één meter groot worden gelegd. Zodoende kan de boorslak die op de grond kruipt er niet bij.’’

De oesterkwekers passen elk op hun eigen manier verschillende kweeksystemen toe, maar de methode die Nelis gebruikt is volgens hem wel de meest eenvoudige. ,,We hebben van het ministerie rond Yerseke een goede locatie toegekend gekregen om dit uit te testen. Dat kunnen we als zeer geslaagd betitelen. Aanvankelijk begonnen we met enkele collega’s hieraan, maar inmiddels benutten meerdere bedrijven de kans om de Zeeuwse oester in stand te houden. Het wordt dringen op het uitgegeven stukje grond voor dit project. Omdat we zien dat dit systeem perspectief biedt, willen we dat graag uitbreiden. Op korte termijn hebben we daarom wel meer ruimte nodig. Er wordt al over onze schouders meegekeken of de natuurwaarden niet worden aangetast. We vragen niet om nieuwe gronden, maar simpel om percelen die we toch al hebben daarvoor in gebruik te mogen nemen. We hebben voor elk bedrijf maar één perceel nodig. Dat biedt ons de mogelijkheid om als sector het hoofd boven water te houden met de Zeeuwse oester’’, aldus Nelis, die alle overheden oproept om deze vorm van oesterkweek te stimuleren.