Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
France Naissain grootste oesterhatchery van Europa

Oesterbroedjes uit een Franse polder

BOUIN – France Naissain heeft het hele jaar oesterbroed beschikbaar, zorgvuldig geselecteerd en van hoge kwaliteit. Het vorig jaar behaalde ASC-certificaat wordt gekoesterd door wat inmiddels de grootste oesterhatchery van Europa is.

France Naissain is de naam van het bedrijf en de handelsnaam. Vendée Naissain is de naam van de productlocatie. Die locatie, aan de Atlantische kust ten zuidwesten van de stad Nantes, doet erg Nederlands aan. Niet verwonderlijk; de opstallen en bassins van France Naissain staan in wat ook de Fransen een ‘polder’ noemen. Het ingedijkte stukje kust heeft alvast een groot voordeel: het zoute grondwater is schoon, rijk aan nutriënten en van constante temperatuur en daarmee prima voor de oesters in deze hatchery en voor de groei van algen, het voedsel van de oesters.

Het bedrijf is in feite een voortzetting van de kweekexperimenten die de Fransman Stéphane Angeri deed in de negentiger jaren van de vorige eeuw. In 2000 begon hij officieel met een bedrijf dat oesterbroed kweekte en verhandelde. Zes man werkten er toen voor hem. Dat zijn er inmiddels een kleine honderd geworden.

Verkoopmanager voor Noord- en Oost-Europa Anastasia Martynova vertelt dat France Naissain uitsluitend werkt met Japanse (Pacific) oesters en zich gespecialiseerd heeft in de selectie van de broedstock. Twee specialisten zijn op het Franse bedrijf fulltime met deze selectie bezig. Het door France Naissain geproduceerde oesterbroed wordt in diverse sorteringen geleverd, van heel klein (‘spat’) tot deels opgekweekte oesters van een jaar oud (‘part grown’). ,,Die grootste sortering heeft nog zo’n zes maanden nodig voordat die consumptierijp is. Wij leveren zelf geen consumptieoesters’’, benadrukt Martynova.

De nurserys in de open lucht.

France Naissain heeft in de Polder des Champs tussen Bouin en Beauvoir de beschikking over een hatchery in engere zin (de plek waar de oesters geboren worden) en een micro-nursery, beide binnenshuis en met een gecontroleerde temperatuur. In de open lucht zijn er inmiddels twaalf nurserys, ofwel opgroeibassins. Enkele kilometers van productielocatie Vendée Naissain liggen de grootste oesters opgeslagen, in zakken op tafels in een getijdengebied.

De Franse hatchery levert naast ‘diploid’ oesters (een gewone oester, met van elke chromosoom twee paar) ook ‘triploid’ oesters. Doordat in het genenmateriaal er van elke chromosoom drie paar zijn kan een triploid oester zich niet voortplanten. Daardoor verliest de oester ook niet aan kwaliteit in het voortplantingsseizoen, zoals normale oesters.

Resistent
Volgens Martynova is France Naissain niet de goedkoopste leverancier. ,,Maar de klant krijgt wel premium kwaliteit. Met name door onze focus op selectie met het broed van de Japanse oester.’’ Die selectie is belangrijk om resistent zaad te krijgen, bijvoorbeeld tegen het gevreesde herpesvirus. France Naissain is daar al lang mee bezig. De laatste jaren wordt ook veel onderzoek gedaan naar bacteriële infecties, wat vooralsnog heel gecompliceerde materie is. Het gaat daarbij met name om de Vibrio aestuarianus bacterie.

Het grootste oesterbroed van France Naissain, in zakken op tafels.

Voor de afnemer betekent de continue selectie van het broed door France Naissan dat hij de beschikking krijgt over oesters die optimaal kunnen groeien en een hogere overleving hebben. En door de schaal waarop wij opereren kunnen we echt het hele jaar door kleine oesters leveren in diverse sorteringen, waardoor de klant flexibeler is met zijn productie en voorraad en op elk moment in kan spelen op de vraag vanuit de markt. ’’ Bovendien zijn de oesters door de hele keten te volgen (traceerbaarheid).

Verkoopmanager voor Noord- en Oost-Europa Anastasia Martynova: ,,France Nassain wil meer zijn dan alleen maar een leverancier.’’

De afzet van het oesterbroed, van de kleinste (zesjes) tot part-grown, groeit en ligt vooral in Europa. Maar ook Rusland is een groeiende markt, net als Noord-Afrika en een land als Singapore. Nederland is geen onbekende voor Martynova. Ze kent Yerseke en Bruinisse goed, en begin vorig jaar vertegenwoordigde ze France Naissain in een stand tijdens de schelpdierconferentie op Neeltje Jans.

Partnership
Al jaren is France Nassain ISO 9001-gecertififceerd voor de productie, verkoop en export van diploid en triploid oesterbroed, en dat certificaat wordt steeds verlengd. Vorig jaar kreeg het bedrijf als eerste oesterhatchery het ASC- certificaat. ASC staat voor Aquaculture Stewardship Council en is de evenknie van MSC en dan voor kweek.

Oesterzaad wordt geleverd in diverse sorteringen. De kleine oesters worden goed verpakt, om uit- drogen te voorkomen, waarbij ervoor gezorgd wordt dat de oesters niet aan elkaar plakken.

De Fransen zijn er heel blij mee. ,,Het geeft aan dat we géén bio-industrie zijn, en onder meer ook dat we milieuvriendelijk opereren, in samenspraak met lokale groepen, en dat we aandacht en zorg heb- ben voor goede arbeidsomstandigheden op ons bedrijf.’’ Ook niet onbelangrijk: het ASC-certificaat is eens onderscheidend element ten opzichte van collega-bedrijven.

Uitsorteren van hele kleine oestertjes op een speciale sorteerband

Martynova wil tot besluit benadrukken dat France Nassain meer wil zijn dan alleen maar een leverancier. ,,We gaan graag een partnership aan met onze klanten. We geven advies, service en nazorg. We zijn altijd beschikbaar als er vragen en problemen zijn.’’

Leesband waar ongerechtigheden verwijderd worden.