Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
‘Boertjes heeft een superuitvinding gedaan!’

Oesterboorderkor als redding bodemcultuur

YERSEKE – ,,Nico heeft echt een superuitvinding gedaan. Want hoe krijg je het anders voor elkaar om de boorders op te vissen en de oester zelf te laten liggen? Bij het eerste sleepje was het gelijk bingo. Dit kan de redding van de oesterkweek op de bodem zijn, want het is vanwege de boorder ronduit dramatisch gesteld.’’

Aldus visserijdeskundige Gert Jan van Veen van het ministerie van EZ. Van Veen was vorige week op uitnodiging van Nico Boertjes (YE 123) samen met collega’s Harry Heidekamp en Laurent Gorissen mee om de innovatieve oesterboorderkor in de praktijk te zien. Er werd begonnen op een dieper perceel van De Meulemeester met consumptieoesters.

Gelijk op het eerste perceel met consumptieoesters van De Meulemeester werden duizenden oesterboorders opgevist. De oesterboorderkor is een slede aan een gewone oesterkor. Maar in dit geval komen de oesters niet in een stalen net, maar rammelen ze over spijlen heen, waarbij de boorders los laten en worden opgevangen in een rvs-mand. Van Veen had het nog niet eerder in de praktijk gezien. ,,Een ingenieuze uitvinding.’’

De oesterboorderkor. De oesters gaan over de spijlen, waarbij de boorders loslaten.De oesterboorderkor. De oesters gaan over de spijlen, waarbij de boorders loslaten. Ter vergelijking werd ook op het door Boertjes al schoongeviste vak YB 119 gevist. Daar kwamen niet meer dan enkele boorders boven, die bovendien dood waren. Van Veen kan niet anders dan uiterst positief zijn. ,,Dankzij deze kor kan de bodemcultuur voortbestaan. Die oesterboorder is echt een ramp. We zien onvoorstelbare hoeveelheden eierkapsels in de kom van de Oosterschelde, die boorder is dus niet te stuiten. Maar nu is er dus wel een methode om de boorderslak van de oester te vissen. Om de oesters hier betaalbaar te houden, blijft bodemcultuur nodig. Alleen off-bottom in mandjes vergt teveel arbeid. Ik voorzie dus een toekomst met combi-kweek’’, schetst Van Veen.

Een zevental collega-kwekers, vertegenwoordigers van het ministerie van EZ, de provincie Zeeland en een delegatie visserijdeskundigen uit Denemarken hebben vorige week demodagen van Nico Boertjes (YE 123) met zijn oesterboorderkor bijgewoond. Aan de enthousiaste reacties af te meten, volgens Boertjes een succes. ,,We kunnen wel tien- tot vijftienduizend boorders per uur van de percelen halen, dus meer dan honderdduizend stuks per dag’’, aldus Boertjes.

Oesterkweker Arjan van Vliet (YE 45/YE 95) van Visserijbedrijf Primar was donderdag mee met een demonstratie. Van Vliet was onder de indruk. ,,Die boorderkor werkt vrij simpel en op het eerste gezicht effectief. Als het betaalbaar is, hebben wij wel interesse.’’

De door Boertjes ontworpen boorderkor gaat geproduceerd worden door Machinefabriek Kramer en is vanwege het octrooi uitsluitend mét licentie te koop. Na verzending van een mail met verkoopvoorwaarden en een introductieaanbod onder de leden van de Nederlandse Oestervereniging meldt Boertjes dat de eerste boorderkor is verkocht. De eerste vijf afnemers krijgen voor de komende vijf jaar een korting op de licentie.