Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
‘Het wordt steeds erger’

Oesterboorder bedreigt aanwas Japanse oesters

YERSEKE – Het is geen nieuw fenomeen op de Oosterschelde, maar het wordt steeds erger: de oesterboorder. Vooral jonge Japanse oesters (creuzes) worden slachtoffer van deze slak, die gaatjes boort in de oester. De sector vraagt om alternatieven.

Twee weken geleden werd het ministerie van EZ door de Nederlandse Oestervereniging uitgenodigd om te komen kijken bij de oesterkwekers op de Oosterschelde. De oesterkwekers (in totaal zo’n 20 bedrijven) maken zich grote zorgen over hun voorraad oesters, die bedreigd wordt door de oesterboorder. Bestuurslid Aard Cornelisse (YE 60): ,,De oesterboorder is explosief toegenomen op de Oosterschelde. Omdat de slak vooral jonge oesters treft stokt de aanwas en vermindert de voorraad. Dat gaat dus niet goed de komende jaren.’’ Omdat de oesterboorder vooral voorkomt in de kom van de Oosterschelde zou volgens Cornelisse verhuizen naar de westkant een optie zijn. Er zijn ook alternatieve kweekmethodes, zoals kweken ‘off bottom’ in oestermandjes, die de oesterboorder het nakijken geven. Heel Bretagne staat er vol mee, maar in Nederland zijn oestermandjes niet vanzelfsprekend. ,,De Oosterschelde is een Natura 2000-gebied. Zelfs voor het kleinste proefje moet je een enorm vergunningentraject in. Zo kun je toch niet ondernemen!’’

Net als de Japanse oester is de (Japanse) oesterboorder een exoot, die al jaren voorkomt op de Oosterschelde. Op de Grevelingen komt de oesterboorder veel minder voor en in de Waddenzee nog helemaal niet. Omdat de exoot in een monster mosselen werd aangetroffen is het zuid-noord transport van mosselen uit Zeeland naar percelen op de Waddenzee stilgelegd. 

Met de platte oesters in de Grevelingen gaat het goed. Volgens Cornelisse lijkt de inheemse platte oester beter bestand tegen de oesterboorder.