Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

O 13 gekapseisd, vissers gered

LONDEN – Alle geluk voor de vier opvarenden van de O 13 ‘Morgenster’. De kotter van Rederij Hollebeke kapseisde afgelopen woensdagmiddag in Het Kanaal, in de ‘south west lane’, grofweg op de lijn Boulogne-Eastbourne.

Er ging in eerste instantie geen alarm af, maar de Britse Kustwacht kreeg een melding van de passerende Nederlandse minibulker ‘Arklow Breeze’, die het zag gebeuren en ook melding maakte van twee man in het water en twee man op de romp van het omgeslagen schip. Kort daarop kwam er ook een noodsignaal van de EPIRB van de O 13.

De HM Coastguard stuurde een helikopter en twee reddingsboten vanuit Eastbourne en Newhaven naar de locatie. Ook werden schepen in de buurt middels een Mayday opgeroepen naar de O 13 op te stomen, waaronder de Z 575 die op 10 mijl afstand lag te vissen. Door de ‘Arklow Breeze’ konden de twee opvarenden uit zee gehaald worden. De helikopter pikte eerste de twee mannen op die op de romp waren geklommen en vervolgens de twee collega’s vanaf het vrachtschip en vloog de vissers daarna naar het Dover Coastguard Station.

Volgens de Britse Kustwacht waren de omstandigheden stormachtig en is de reddingsactie een zeer succesvol eind geweest van wat een tragische scheepsramp had kunnen worden.

De O 13 ‘Morgenster’ is een bijna 24 meter lange kotter. In de zomermaanden wordt veelal vanuit Den Helder met de borden op langoustines gevist en in Den Oever verkocht. Enkele weken terug werd omgeschakeld op de mattenvisserij in Het Kanaal.