Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
85-jarig jubileum en opening nieuw kantoorpand Nederlandse Vissersbond

Nog een wereld te winnen

URK – De Nederlandse Vissersbond is in januari verhuisd naar een nieuwbouwpand op Urk. Samen met het 85-jarig bestaan van de bond deze maand reden voor een feestelijke bijeenkomst; vanmiddag 17 mei aan Het Spijk 20. Het is aan de vier ereleden om het pand officieel te openen.

Met de verhuizing vanuit Emmeloord is de Nederlandse Vissersbond weer terug in het viscentrum Urk. Voorzitter Johan Nooitgedagt zegt daar groot voorstander van te zijn, maar tegelijk de opdracht te hebben gekregen ervoor te waken dat de bond niet gaat ‘verurkeren’.

In Emmeloord was de Vissersbond de afgelopen jaren gevestigd in een huurpand aan het Ecopark. Op Urk staat nu een eigen kantoor van 22 bij 18,5 meter met twee verdiepingen. Daar voor werd in februari 2017 een kavel van 2.000 vierkante meter aan de entree van Urk op het industrieterrein aangekocht. In het voorjaar van 2018 werd gestart met de nieuwbouw, waarbij rekening gehouden moest worden met een beschermde archeologische zandduin in de grond.

De volledige bemanning van de Nederlandse Vissersbond. Van boven naar beneden: Yvonne Kronenburg, Florian Landstra, Derk Jan Berends, Jacob Snoek, Johan Nooitgedagt, Ewelina Pietrzak, Monique Stehouwer, Daphne de Groot, Brita van den Dries-Trapman, Durk van Tuinen, Peter Paul van den Berg, Egbert van der Tuin, Angela van Overbeeke en Ellen van den Manacker.De volledige bemanning van de Nederlandse Vissersbond. Van boven naar beneden: Yvonne Kronenburg, Florian Landstra, Derk Jan Berends, Jacob Snoek, Johan Nooitgedagt, Ewelina Pietrzak, Monique ...

,,Al onze vijf afdelingen hebben inspraak gehad. De ambities waren hoog. Maar het bleek al snel dat kotter-achtige ontwerpen onbetaalbaar zouden worden. Toen we in contact kwamen met aannemer Van Wijnen en KC Bouwburo & Ingenieurs en ons wensenlijstje hadden neergelegd en budget hadden genoemd waren we er vrij snel uit. Het is een rechthoekig pand geworden dat met een open vide en veel glas transparantie ademt, we hebben veel vergaderruimte – de grote vergaderzaal beneden is met panelen in vier delen te splitsen – en zijn dankzij zonnepanelen en een warmtepomp bijna energieneutraal. Het gebruik van rvs en de aankleding zorgen voor een maritieme sfeer. Je moet wel zien dat we een visserijkantoor zijn. We zijn uitermate tevreden, ook over het aannemersbedrijf’’, schetst Nooitgedagt.

Zaal vernoemd naar oprichter Joh. Stevenson, de eerste voorzitter van 1934-1947.Zaal vernoemd naar oprichter Joh. Stevenson, de eerste voorzitter van 1934-1947.

Om de betrokkenheid te onderstrepen zijn leden en ook medewerkers in de gelegenheid gesteld te investeren in het pand en daarbij te profiteren van een bovengemiddeld rentepercentage. Daar is goed gebruik van gemaakt. Leden en medewerkers hebben circa een derde van de totale investering van anderhalf miljoen euro op tafel gelegd.

,,Ja, we vieren het 85-jarig bestaan en staan stil bij de nieuwbouw. Maar ik besef terdege dat de omstandigheden er niet naar zijn om een feestje te bouwen. Het droevige is wel dat velen in de sector niet doordrongen zijn van de ernst. De pulsbladzijde moeten we omslaan en zien te dealen met een nieuwe balans. Tegelijk moeten we de pulstechniek op de agenda zien te houden als bottom-light vistuig voor tong. Eerlijk duurt uiteindelijk toch het langst. Aan tafel zullen we het met elkaar moeten doen, samen met maatschappelijke organisaties. Als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen hebben we als vissers nog een wereld te winnen.’’