Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Luyt doet opnieuw ‘seriebouw’

Nieuwe WR 12 en WR 212 besteld

DEN OEVER – Mooi nieuws uit Den Oever. De Luyt Groep gaat twee volledig identieke garnalenkotters bouwen, tegelijkertijd en op ‘seriematige wijze’. Opdrachtgevers zijn Gerard Kranendonk (WR 12) en Rein van der Burg (WR 212).

Het eigen ontwerp van Luyt wordt verder uitgewerkt in samenwerking met Gaastmeer Design. De schepen worden 24 meter lang en 6,40 meter breed en worden aangedreven door een Caterpillar C 12. Eind april zal Gebr. Buijs Scheepsbouw aan de Stormpolderdijk in Krimpen aan den IJssel beginnen met de bouw van de casco’s, die medio augustus naar Den Oever zullen komen. De opleveringen staan gepland voor februari 2018.

De huidige WR 212 van Van der Burg is van 1985. Rein van der Burg zelf (54) gaat nog regelmatig mee met zijn zonen Rik en Jelle, werkt in de schuur en assisteert bij de kroketten-fabricage van echtgenote Ans. ,,Elke dag nog genoeg te doen, en die jongens moeten natuurlijk helemaal nog even door.’’ De Van der Burgs waren in conclaaf en al aardig gevorderd met een werf op Urk, maar naar eigen zeggen was het voordeel van het gelijk bestellen van twee geheel identieke kotters bij Luyt te groot om te laten liggen. ,,Ze worden dan ook echt in alles hetzelfde. Alleen in de navigatieapparatuur zullen we misschien wat andere keuzes maken.’’ De 31 jaar oude WR 212 is inmiddels verkocht aan Harderwijker Jan Foppen maar vaart voorlopig nog vanuit Den Oever.

Gerard Kranendonk was al wel in conclaaf met Luyt voor een nieuwbouwer. Zijn huidige WR 12 werd nog zo recent als in 2002 ook opgeleverd door Luyt. ,,We hebben een mooi scheepje en dachten dat we nooit meer aan nieuwbouw zouden beginnen. Maar ja, vorig jaar was een superjaar en we kregen een mooi bod op onze ‘ouwe’ kotter. Dus het is geen wilde gok, maar wel een pittige stap hoor.’’ In juni zal de kotter naar Lammert Bolt (ZK 14) gaan. Tot de nieuwbouw zal Kranendonk dan zonder kotter zitten. ,,In de tussentijd kan ik met genoeg andere garnalenkotters mee’’, aldus Kranendonk afgelopen dinsdag vanaf zee (voor Petten). ,,Het is nu heel zuinig met de garnalen. Elke week gaat er 500 kilo af.’’

Regio

De dubbele nieuwbouworder geeft volgens Luyt ook een economische impuls aan heel Den Oever en omgeving, omdat de werf in deze opdracht zoveel mogelijk samenwerkt met toeleveranciers uit de eigen regio. Momenteel doet Luyt ook al aan ‘seriebouw’. De twee trawlers voor de Surinaamse rederij Marissa Fisheries worden ook gelijktijdig gebouwd. De casco’s van beide schepen komen over twee weken van de werf Bodewes in Harlingen naar Den Oever.