Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Flinke investeringen bij Hollandse Visveiling IJmuiden

Nieuwe kistenspoelmachine in gebruik

IJMUIDEN – De Hollandse Visveiling IJmuiden heeft een nieuwe kistenspoelmachine in gebruik genomen. De Numafa machine is goed voor duizend viskisten per uur.

Maar liefst ruim 30 jaar is de oude spoelmachine in gebruik geweest. De afgelopen maanden zijn ze in de afslaghal druk bezig geweest met het demonteren en afvoeren van de oude machine en het opbouwen, aansluiten, testen en in gebruik nemen van de nieuwe machine. Tussentijds moesten de kisten met ‘handwasapparatuur’ gereinigd worden.

Aanvoer van vuile viskisten die eerst naar de ontnester gaan.Aanvoer van vuile viskisten die eerst naar de ontnester gaan. Mark van Wijk van de afdeling Technische Zaken van Zeehaven IJmuiden voegt toe dat ook het rioolwerk is aangepast, dat in de ruimte waar de machine staat vloer, wanden en plafond zijn vernieuwd en dat er nieuwe led-verlichting is geïnstalleerd. Al met al een forse investering.

De capaciteit van de nieuwe kistenspoelmachine, met de inmiddels gebruikelijke techniek met hogedruksproeiers, is zo’n duizend kisten per uur. Operator Richard Stengs meldt dat er wekelijks 15.000 – 20.000 kisten gewassen worden in de IJmuider afslag.

Operator Richard Stengs.Operator Richard Stengs. De Hollandse Visveiling IJmuiden heeft de smaak te pakken van het investeren in vernieuwing. Begin mei zal worden begonnen met het vernieuwen van het dak van Hal E. Op het dak zullen ook welgeteld 1.334 zonnepanelen geplaatst worden, goed voor 360.000 kWh per jaar, die ingezet gaan worden voor de koeling van de koelcellen, de verlichting en de nieuwe kistenspoelmachine.