Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Verschuivingen in de vloot van het P&P-concern

Nieuwe H 7 ‘Kirkella’ ter visserij

KATWIJK – Afgelopen dinsdag heeft de Noorse werf Kleven’s Myklebust de nieuwe witvistrawler H 7 ‘Kirkella’ overgedragen aan UK Fisheries. In deze Britse onderneming nemen Parlevliet & Van der Plas en het IJslandse Samherji elk voor 50 procent deel.

De 80 meter lange H 7 is, op de kleurstelling na, bijna volledig identiek aan de vorige maand in de vaart gekomen SM 934107 ‘Emeraude’, de nieuwe witvistrawler voor twee Franse deelnemingen van P&P. Aankomend weekend zal de H 7 opstomen naar de visgronden voor de eerste visreis. Ook voor deze nieuwe trawler bevinden deze zich ten noorden van Noorwegen, waar gevist wordt op met name kabeljauw, die aan boord wordt gefileerd, geportioneerd en ingevroren.

Wat voor de ‘Emeraude’ gold geldt ook voor de ‘Kirkella’: ontwerp, voortstuwingsinstallatie en hydrauliek aan dek zijn van Rolls-Royce, hoofdmotor is een Bergen Diesel 3.600 kW, terwijl AFAK Techniek uit Katwijk verantwoordelijk is voor een deel van de vangstverwerkingsinstallatie.

Het kort na elkaar in de vaart komen van twee nieuwe schepen voor buitenlandse deelnemingen van P&P heeft gezorgd voor een aantal verschuivingen in de Europese vloot van het concern. De vorige H 7 ‘Kirkella’ is verhuisd naar rederij Pesquera Ancora in het Spaanse Vigo en heeft als nieuwe naam ‘Lodairo’. De ‘Nuevo Barca’ gaat van Vigo naar Portugal, terwijl de Portugese ‘Santa Princesca’ (ex-‘Arctic Warrior’) wordt verkocht naar Rusland.

IJmuiden

De twee nieuwe trawlers komen normaal gesproken niet naar Nederland, maar voor wie nieuwsgierig is naar hoe de zusterschepen eruitzien: de ‘Emeraude’ komt begin volgende week naar IJmuiden, om de kabeljauw te lossen van de eerste visreis en voor enkele reparaties.