Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

Nieuwe eigenaar Nettenfabriek De Noordzee

KATWIJK – Nettenfabriek De Noordzee in Katwijk is overgenomen door voormalig visserman Jaap van der Bent (49). Voormalig eigenaar Jaap van Dijk (56) blijft nog een jaar of drie betrokken bij de zaak.

,,Dat heb ik nou altijd gewild, een echte nettenzolder’’, zegt Jaap van der Bent, wijzend op de 50 meter lange nettenwerkplaats van Nettenfabriek De Noordzee. De Katwijker heeft 26 jaar gevist, waarvan de laatste tien jaar als schipper (op de KW 5 en de KW 34). In 2011 begon Van der Bent voor zichzelf met Jaap Bent BV, leverancier van netten, touwen, staaldraad en hekwerk. Niet aan de visserij, maar met name aan de sportwereld, offshore en passagiersschepen. De zaken lopen volgens Van der Bent goed en dat bedrijf, met naast Van der Bent nog twee man in dienst, blijft dan ook gewoon bestaan.

In 2001 werd het pand aan de Scheepmakerstraat betrokken.In 2001 werd het pand aan de Scheepmakerstraat betrokken.

Nettenfabriek De Noordzee kent een lange geschiedenis. Het werd ooit in het grijze verleden opgericht door een aantal Katwijker reders. Als inmiddels onderdeel van het Verto-concern ging het in 1993 mee in het faillissement daarvan. Dat jaar werd de naam overgenomen en het bedrijf voortgezet door vader Koos (inmiddels overleden) en zoon Jaap van Dijk. In 2000 verhuisde het bedrijf van de Haringkade naar het huidige pand in de Scheepmakerstraat. Hier beschikt Nettenfabriek De Noordzee over 600 vierkante meter, met boven de nettenzolder en opslag en beneden ook opslag en een garage.

Katwijk kent grotere nettenmakerijen als Maritiem en Van Duijn, die veel in de visserij doen. In de tijd van de haringen kabeljauwspanners deed De Noordzee volop mee. Maar volgens Jaap van Dijk valt het tegenwoordig niet mee om meer in de visserij te doen, ondanks dat er veel nette nkennis in het bedrijf zit. ,,Veel kotters doen het netwerk allemaal zelf, of de coöperaties.’’ De Noordzee levert wel netten om mosselzaad in te vangen aan de mosselsector, en maakt ook netten voor de visserijonderzoeksschepen ‘Tridens’ en ‘Isis’. Jaap Bent, dat vooral montage op locatie doet, was ook een afnemer van netten van De Noordzee.

Een traditionele nettenrol aan de nettenzolder van 50 bij 11 meter.Een traditionele nettenrol aan de nettenzolder van 50 bij 11 meter.

Tijdens die contacten kwam een overname ter sprake. Van der Bent: ,,Van Dijk heeft geen opvolging en wil afbouwen, ik wil uitbouwen, nieuwe activiteiten ontplooien en nieuwe markten aanboren. Ik neem dus alles over en probeer ook wat te groeien.’’ Van Dijk zal nog zeker drie jaar betrokken blijven bij De Noordzee en de nodige kennis overdragen aan de nieuwe eigenaar. Beiden vinden dat een bedrijf als De Noordzee, met alle in de jaren opgedane kennis van netten plusde praktische visserij-ervaring die Van der Bent heeft, nog veel kan betekenen in een tijd waarin de kennis van netten bij opvarenden steeds minder wordt.

Mooiste

Van der Bent mist de visserij nog best wel eens. ,,Maar niet de rompslomp eromheen natuurlijk.’’ Onder nieuwe markten rekent hij nadrukkelijk ook diezelfde visserij. ,,Dat is dus wel moeilijk nu, maar de visserij blijft toch het mooiste wat er is!’’