Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Multifunctionele hekkotter voor De Vries/Nienhuis

Nieuwe compagnons geven opdracht voor SC 28

URK/ZOUTKAMP – Oostzee BV (Urk) en Nienhuis Beheer BV (Zoutkamp) laten samen een nieuwe hekkotter bouwen: de SC 28 ‘Ora et Labora’. Afgelopen maandag werd het contract getekend.

Jelle en zoon Andries de Vries zijn de mannen achter Oostzee BV. Vorig jaar december verkochten ze hun Duitse Eurokotter SC 28 ‘Lummetje’, de huidige LO 28. Hendrik en zoon Onno Nienhuis zijn het andere investeerders-duo, dat met de UK 200 al ervaring heeft opgedaan in de Noordzeevisserij. Andries de Vries vist nu tijdelijk op de UK 200.

Hoofdaannemer is de drukke Deense scheepswerf Vestvaerftet van ontwerper Ove Kristensen in Hvide Sande. Nienhuis heeft met de UK 200 positieve ervaringen opgedaan met Kristensen. Het casco wordt gebouwd op een Poolse werf en is niet eerder dan volgend najaar klaar. De complete bouwbegeleiding is in handen van Herbert Westerwal van Westcoasting uit IJmuiden.

De nieuwe kotter wordt multifunctioneel ingericht, geschikt voor de twinrig (schol), quadrig (kreeftjes) en ook boomkorvisserij. De afmetingen zijn 23,99 bij 6,70 bij 3,75 meter. Er komt een Mitsubishi S6A3-hoofdmotor in te staan, en de beide hulpmotoren worden van het merk John Deere. De tunnel en schroef met een diameter van 2,20 meter komen uit de keuken van Sip Marine uit Drunen.

,,We hebben altijd gezegd: als we ooit nog in de gelegenheid zijn om nieuw te bouwen, dan kiezen we een hekkotter. Wij doen alles achterop, ideaal dus. Je hoeft de zakken dan niet naar voren te halen en kan lekker op het middenschip je vangst uitzoeken’’, motiveert Jelle de Vries het scheepstype. Over de nieuwbouwopdracht: ,,Wie had dat nog gedacht. We zijn dankbaar en ervaren het als een zegen dat we deze stap kunnen zetten en het vertrouwen van Zoutkamper compagnons hebben gekregen.’’ De eerste en tweede UK 114 van Jelle de Vries hadden ook de naam ‘Ora et Labora’: Bid en werk. Daarom krijgt de nieuwbouwer ook weer deze beginnaam.

,,We doen deze investering welbewust met het oog op de verwachte rentabiliteit. Die is niet verkeerd, en ons hart ligt nu eenmaal bij de visserij. Wij Zoutkampers zijn echte ‘seaside-people’, aandelen Google of Apple zeggen ons totaal niet’’, zegt Hendrik Nienhuis over de investering in een nieuwe SC 28. ,,Samen met de familie De Vries hebben we twee jaar plannen gemaakt en goed rondgekeken alvorens een besluit te nemen. Voor de Noordzeevis blijft het wat ons betreft bij deze opdracht. Wel willen we voor de nabije toekomst nog wat ondernemen met een nieuw ontwikkelde no-nonsensegarnalenkottter. Er moet een impuls gegeven worden aan vernieuwing. Er is leuk verdiend de afgelopen jaren in de garnalenvisserij, momenteel zelfs te goed voor een gezonde garnalenmarkt, maar er zijn ongetwijfeld garnalenvissers die het met de bank niet redden om nieuwbouw te plegen.’’