Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vervolgopdracht voor Padmos

Nieuwe bokker Z 39 in aantocht

KNOKKE-HEIST/STELLENDAM – Machinefabriek Padmos heeft een tweede Vlaamse nieuwbouwopdracht ontvangen. Rederij Vita Nova laat een nieuwe boomkorkotter Z 39 bouwen.

Schipper/mede-eigenaar Ruben Ackx maakte het ‘breaking news’ afgelopen weekend zelf bekend via Facebook. ,,Met pijn in het hart zullen we afscheid nemen van de huidige kotter, maar met de nodige trots kunnen we aankondigen dat we gekozen hebben een nieuwbouwkotter in de vaart te brengen. Deze kotter is een ontwerp van Padmos en samen met hen zien we er naar uit dit mooie project te realiseren. Verwachte oplevering najaar 2021. Ps: er komt ook een nieuwe scheepsnaam, maar die houden we nog even geheim.’’

Reder Karel Ackx nam in 2008 de huidige Z 39 ‘Zuiderzee’ over, een in 1982 gebouwde kotter met een lengte van 32,5 meter. Nummer en naam bleven behouden. Zijn Z 126 ‘Sophie’ ging toen naar de sloop. Ackx: ,,Als Vlaamse reders hebben we goede jaren achter de rug. We willen nu een duurzaamheidsslag maken en ook vooruit. Dat betekent een wat groter vaartuig, terwijl we streven naar een gelijk brandstofverbruik. We hebben de hele markt verkend, en hebben het beste gevoel bij Padmos. Bij Padmos hebben we vorig jaar het achterschip van onze huidige kotter laten vernieuwen. Onze ‘Zuiderzee’ wordt via Padmos verkocht.’’

Ackx trok in de voorbereiding veelvuldig op met Dany Vlietinck van de Z 483 ‘Jasmine’, die vorige maand Padmos de eerste Vlaamse nieuwbouwopdracht gaf. Vlietinck en Ackx zijn aangetrouwde neven. De nieuwe Z 39 wordt dus ook vrijwel een kopie van de nieuwe Z 483: lengte 37,95 en breedte 8,50 meter.

,,We zijn geweldig blij met de opdrachten van onze zuiderburen’’, reageert werfdirecteur Leon Padmos. ,,Het feit dat twee opdrachtgevers binnen één maand voor hetzelfde ontwerp kiezen, ja daar krijgen wij een goed gevoel van.’’

Kiellegging

In verband met nieuwe Vlaamse regelgeving voor scheepsbouw werden afgelopen donderdag bij cascobouwer CSR in Rotterdam tegelijk al de kielen van de nieuwe bokkers Z 39 en Z 483 gelegd. De oplevering van de nieuwe Z 39 is voorzien in het najaar van 2021, een paar maanden na de Z 483.

Foto: Ronald Ribbe - De huidige Z 39 ‘Zuiderzee’ wordt straks via Padmos verkocht.Foto: Ronald Ribbe - De huidige Z 39 ‘Zuiderzee’ wordt straks via Padmos verkocht.