Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Twee Deense ontwerpen

Nieuwbouwers visklaar

HARLINGEN/HVIDE SANDE – De nieuwe SC 10 ‘Amrumbank’ heeft de eerste visreis erop zitten. De nieuwe SC 28 ‘Ora et Labora’ staat op het punt om de eerste visreis aan te vangen. Beide nieuwbouwschepen onder Duitse vlag zijn van de Deense tekentafel van Ove Kristensen van de Vestvaerftet.

De 32 meter lange SC 10 ‘Amrumbank’ voor Seefischereibetrieb Hecht GmbH kwam vorige week donderdag van de eerste korte visreis aan de markt. Maandagavond was de nieuwbouwer met schipper Albert Zwaan naar zee vertrokken. De eerste visdag was niet verkeerd, maar voor wat aanpassingen aan het hydrauliek kwam de kotter woensdag weer naar binnen in Harlingen, om vervolgens op donderdagmiddag weer naar de visgronden op te stomen. De nieuwe twinrigger/flyshooter is onder regie van hoofdaannemer Van Slooten Shipbuilding compleet in Polen gebouwd.

Foto: O. KristensenFoto: O. Kristensen

De 23,99 meter lange SC 28 is gebouwd voor een Urker/Zoutkamper combinatie: Jelle en zoon Andries de Vries plus Nienhuis Beheer. De hekkotter is afgebouwd bij de Vestvaerftet in Hvide Sande, het casco komt uit Polen. Na de overdracht door werfdirecteur Ove Kristensen vertrekken schipper Andries de Vries en bemanning naar zee. De nieuwbouwer is in Denemarken opgetuigd voor de twinrigvisserij (op schol) en neemt straks in Lauwersoog de quadrignetten voor de kreeftjesvisserij aan boord.