Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Katwijkse kotterbedrijven in nieuw onderkomen

Nieuwbouw Schippers-eigenaren Katwijk

KATWIJK - De kotterbedrijven van de Katwijkse Vereniging van Schippers-Eigenaren gaan een nieuw gezamenlijk onderkomen bouwen. Het huidige gebouw wordt een dezer dagen gesloopt, waarna op dezelfde locatie met de bouw van het nieuwe pand begonnen kan worden.

Schippers-Eigenaren is sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw gevestigd aan de Lageweg op industrieterrein ’t Heen. Door de enorme inkrimping van de Katwijkse kottervloot sinds die tijd en doordat de meeste Katwijker kotterbedrijven (ook) een schuur hebben op de thuishaven IJmuiden, werd het pand de laatste jaren eigenlijk alleen nog maar gebruikt door de mannen van de KW 5 en de KW 88.

Aan de nieuwbouw doen naast deze twee bedrijven ook de KW 34, KW 45 en KW 145 weer mee. Afgelopen weken is al het materiaal dat nog in het oude pand aanwezig was tijdelijk overgebracht naar een bedrijfspand aan de overkant van de straat. Na het weekend gaat de hele boel plat.

Het nieuwe pand wordt een stuk groter, en met 10 meter ook flink hoger dan het oude pand.Het nieuwe pand wordt een stuk groter, en met 10 meter ook flink hoger dan het oude pand. Voorzitter Roos van Duijn van de vereniging is blij dat er weer eens wat gebeurt in de visserijgemeenschap van Katwijk. ,,We zijn zó klein geworden. Dan is het mooi dat er in die kleine sector weer wat gebeurt, en ook dat de samenwerking een impuls krijgt. Bovendien komt er met de bedrijven ook weer jeugd mee.’’ Van Duijn, dochter van Maart van Duijn van de KW 34 en LT 36, laat niet na ook te wijzen op de nieuwbouwopdracht door de rederij van haar vader en de aankoop van de WR 244 door een IJmuider/Katwijker (KW 5) combinatie. ,,Allemaal positief toch!’’

Het nieuwe onderkomen van Schippers-eigenaren wordt een flink pand, en in ieder geval met 10 meter veel hoger dan het huidige. De KW 5, KW 34, KW 45 en KW 88 krijgen elk een aparte werkschuur. Verenigingslid KW 145 kiest voor de eigen schuur in IJmuiden en niet voor een aparte box in Katwijk, maar de familie Van der Plas doet wel mee met de gemeenschappelijke ruimtes in het nieuwe pand.

Na de sloop zal snel begonnen worden met de nieuwbouw, door Oostingh Staalbouw. Medio september verwacht Van Duijn de oplevering.