Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Dhooge in oesters (World of Oysters), mosselen en horeca

Nieuwbouw om groei op te vangen

Er is sprake van een hausse aan bouwactiviteiten. Er is hier in de Olzendepolder bijna geen perceel meer te krijgen.’’ Jean Dhooge laat het maar even weten voor het geval iemand nog plannen had om zich midden in het viscluster van Yerseke te willen vestigen. De firma Dhooge heeft op tijd bouwgrond gekocht voor de nieuwbouw, schuin tegenover het uitdijende bedrijf van Adri & Zoon. De grond achter het pand tot aan de dijk is met het oog op eventuele verdere uitbreiding ook al van Dhooge.

‘World of Oysters’ staat er op de plastic bakken met oesters. Het is de nieuwe naam waaronder Dhooge een groot assortiment oesters levert. Die komen deels van de eigen percelen, zo’n 150 hectare, in de Oosterschelde en de Grevelingen. Deze oesterkweekgronden worden ‘beboerd’ door Jaap Pekaar van de YE 14 (de eigen oesterboot YE74 wordt momenteel niet ingezet). Daarnaast wordt er geïmporteerd uit Frankrijk, Spanje en Portugal. ,,En van nog verder weg, waardoor we een nog breder assortiment krijgen, voor onze afnemers en voor ons eigen restaurant.’’

Werkzaamheden in de nieuwe verwerkingshal voor oesters.Werkzaamheden in de nieuwe verwerkingshal voor oesters.

Door de steeds grotere volumes werd de vestiging aan de oesterputten langs de Havendijk in Yerseke te klein. De nieuwbouw, met een verwerkingshal van 40 bij 20 meter en kantoren, moet soelaas bieden. ,,Hier in de Olzendepolder sorteren, verwateren en verpakken we nu alle oesters. Dat gebeurt allemaal binnen, waardoor we minder weersafhankelijk zijn en uit meer gebieden kunnen importeren. Het water houden we hier ook op een constante temperatuur. Bij plus minus 10 graden voelen de oesters zich het best.’’

Dhooge vertelt dat het familiebedrijf ook samenwerkt met collega-kwekers uit Ierland en Frankijk op het gebied van de handel, ook weer om een breder assortiment aan te kunnen bieden aan de afnemers. Tevens wordt voor derden sorteer- en inpakwerk gedaan. De historische oesterputten worden aangehouden. ,,Voor voorraad en extra capaciteit.’’ Dhooge ziet de vraag naar oesters stijgen, maar ziet ook de concurrentie toenemen.

Staand Jean Dhooge tijdens de koffiepauze, tweede van rechts broer Jurrie.Staand Jean Dhooge tijdens de koffiepauze, tweede van rechts broer Jurrie.

Jean is een zoon van de oprichter van het bedrijf: Johnny Dhooge (70). Broer Jurrie is in het nieuwe pand de operationeel manager. Jean doet de commerciële zaken en zwaait de scepter over de florerende horeca-tak op de oesterputten van het familiebedrijf. Broer Gerrie tenslotte schippert op de mosselkotter die de Dhooge’s ook in de vaart hebben, de YE 30, voor de eigen mosselpercelen in de Oosterschelde en de Waddenzee.

Doorgegaan

Op dit moment werken er acht man in de nieuwe vestiging. In totaal is de firma Dhooge goed voor 45 man, waarvan een groot deel in de eigen horeca werkt. Er is geen officiële opening. ,,We zijn gewoon 1 op 1 overgestapt en doorgegaan. We doen ook niks nieuws natuurlijk; het gaat alleen om ruimte voor groei in ons assortiment en onze afzet. Onze klanten komen wel allemaal apart kijken. Dan hebben we meer tijd voor ze ook.’’