Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
In opdracht bij Franse werf Navalu in Bouin

Nieuw oestervaartuig YE 199 in de maak

YERSEKE/VANNES – Oesterkweker Adriaan van de Plasse van Delta Ostrea in Yerseke heeft vorige week op de oesterbeurs in het Franse Vannes aan de werf Navalu uit Bouin opdracht gegeven voor de bouw van een nieuwe YE 199 ‘HK PRINCESA’. 

De afmetingen zijn 15,35 bij 3,80 meter, met een diepte van 80 centimeter. De voortstuwing zal worden verzorgd door drie buitenboordmotoren, waarvan 1 x 150 pk elektrisch en 2 x 300 pk Yamaha benzinemotoren. Verder zal het bootje voorzien worden van een kraan en hydraulische spudpalen. 

De YE 199 zal samen met de YE 99 ‘TRANSFERO’, eveneens gebouwd bij Navalu, ingezet worden voor de off-bottomkweek op de kweeklocatie Hooge Kraaijer. De oplevering van de platbodem staat gepland voor april 2022.

 

De Franse oesterbeurs is een jaarlijkse tweedaagse beurs met rond de honderd standhouders. De enige Nederlandse standhouder vorige week was Machinefabriek Bakker uit Yerseke. Directeur Gerard van de Zande presenteerde zijn kweekinstallaties zoals hier gebruikelijk en bekeek ook kritisch de nieuwe ontwikkelingen van de collega’s in Frankrijk. 

Van de Zande: ,,Je ziet duidelijk dat de drijvende constructies worden doorontwikkeld, waardoor er een nog mooiere vorm van de oesters ontstaat.’’