Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Europees Parlement

Nederland sterk in Visserijcommissie

STRAATSBURG – Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) wordt namens de Europese Volkspartij (EVP) vicevoorzitter van de Visserijcommissie in het Europees Parlement. Nederland wordt sterk vertegenwoordigd in de EP-commissie Visserij.

Ook Annie Schreijer-Pierik (CDA) blijft namens de EVP lid van de Visserijcommissie in het Europarlement. Net als Van Dalen was Schreijer-Pierik dat ook de afgelopen zittingsperiode.

Aan nieuwkomer Bert-Jan Ruissen (SGP) is een plaatsvervangend lidmaatschap in de commissie Visserij toegekend. ,,Dat een vrijgekomen plek in de Visserijcommissie als extra positie aan me is toegekend is zeer welkom. Ik kijk er naar uit me in de vakcommissies en daarbuiten in te zetten voor de Nederlandse sectorbelangen’’, zegt Ruisen, die verder zitting neemt in de Landbouwcommissie en ook plaatsvervanger is in de commissie Buitenlandse Zaken.

Europarlementariër Jan Huitema (VVD) wordt ook plaatsvervangend lid van de Visserijcommissie.

Peter van Dalen zegt over de sterke Nederlandse inbreng: ,,Met z’n vieren en ook ik als vicevoorzitter kunnen we grote invloed uitoefenen op de agenda van de visserij in de komende jaren. Dat is heel belangrijk, want de controleverordening wordt snel weer opgepakt door de Visserijcommissie en daarnaast volgt later in dit mandaat de herziening van het Gemeenschappelijk Visserijbeleid. De visserij in Europa ligt onder vuur en onder druk. Brexit hangt nog steeds in de lucht, en over de pulskorvisserij is al veel gezegd en geschreven, maar ook daarin moeten weer stappen voorwaarts worden gezet. Samenwerken en een stevig geluid laten horen, voor de Nederlandse vissers, is essentieel.”

De afgelopen jaren was er al een uitstekende samenwerking in de Visserijcommissie tussen Van Dalen en Schreijer-Pierik. Dit mandaat begint een nieuwe, hechtere vorm van samenwerking. Daarom gaat onder leiding van Van Dalen een eerste Strategisch Europees Visserij Overleg (SEVO) plaatsvinden, volgende week in Brussel met vertegenwoordigers van visserijorganisaties, zoals VisNed, de Nederlandse Vissersbond en Europêche. De gemeente Urk schuift ook aan tijdens dit overleg. Het SEVO heeft als doel om elkaar snel te kunnen vinden en adequaat één lijn te trekken wanneer het over Europese beleidsvorming gaat. Het is de bedoeling eens in het kwartaal samen te komen.

ChristenUnie en SGP zijn na de verkiezingen in het Europees Parlement van elkaar gescheiden. Peter van Dalen is opgestapt uit de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) en heeft zich aangesloten bij de EVP. De SGP is in de ECR blijven zitten.


Peter van Dalen.Peter van Dalen.

Annie Schreijer-Pierik.Annie Schreijer-Pierik.

Jan Huitema.Jan Huitema.

Bert-Jan Ruissen.Bert-Jan Ruissen.