Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Zeeuwse oesterseizoen van start

‘Nederland op z’n smalst’

BRUINISSE – Op het Grevelingenmeer werd afgelopen maandagmiddag het officiële startsein gegeven voor het oesterseizoen voor Nederland en België. Tijdens de bijbehorende festiviteiten moesten wat harde noten gekraakt worden.

Er was goed gehoor gegeven aan de uitnodiging van de Nederlandse Oestervereniging voor de officiële opening van het oesterseizoen 2016-2017. Voorzitter Cees van Liere draaide bij zijn begroeting van de gasten in restaurant de Sailors Inn niet om de zorgen van de Zeeuwse oesterkwekers heen. Hij noemde de ‘weeffouten’ die bij de uitvoering van de Deltawerken zijn gemaakt, de zorgen rond het herpes-virus en niet in het minst de problematiek met de oesterboorder. Als oester-ambassadeur pleitte hij voor meer mogelijkheden voor longlines en voor kweek in mandjes zoals in Frankrijk en Ierland.

Directeur Ida Sinke vertelt over het brede assortiment schaal- en schelpdieren van Le Petit Pecheur. Monique en Jan Prins van Koninklijke Prins & Dingemanse maakten ook gebruik van de netwerkbijeenkomst op het Grevelingenmeer.Directeur Ida Sinke vertelt over het brede assortiment schaal- en schelpdieren van Le Petit Pecheur. Monique en Jan Prins van Koninklijke Prins & Dingemanse maakten ook gebruik van de ... ‘Fnuikend voor de economie’ noemde wethouder Izaäk Vogelaar van de gemeente Reimerswaal het dat de Nederlandse overheid niet in staat blijkt te zijn om groen licht te geven voor het beschikbaar stellen van vergunningen voor het uitvoeren van nieuwe oesterkweekmethoden. ,,Het duurt allemaal veel te lang. Nederland op z’n smalst’’, aldus Vogelaar.

Burgemeester Gerard Rabelink van Schouwen Duiveland sloot zich bij deze woorden aan. Hij memoreerde met genoegen dat koningin Maxima er tijdens haar werkbezoek aan Zierikzee met het eigenhandig opensteken van een oester aan heeft bijgedragen dat de oester nog meer op de kaart staat. Rabelink: ,,Heel Holland kookt voortaan Zeeuws.’’

Bram Verwijs legt voor de camera van studenten van de universiteit in Amsterdam uit dat de platte Zeeuwse uit het Grevelingenmeer de beste oesters zijn. Hij wordt geflankeerd door dochter Eva (26), die als inkoper bij Krijn Verwijs BV actief is, en oud-Kamerlid en Kamervoorzitter Frans Weisglas.Bram Verwijs legt voor de camera van studenten van de universiteit in Amsterdam uit dat de platte Zeeuwse uit het Grevelingenmeer de beste oesters zijn. Hij wordt geflankeerd door dochter Eva ... Wethouder Arend Jan van der Vlugt van gGoeree Overflakkee roemde de korte lijnen tussen de gemeenten. Er wordt schouder aan schouder opgetrokken om, met nieuwe hevelsluizen in de maak, van het Grevelingenmeer weer een gezond en levendig waterbekken te maken.

Het partyschip ‘Denick’ voer die middag onder stralende weersomstandigheden de fraaie jachthaven Aqua Delta van Bruinisse uit voor een vaartocht op het Grevelingenmeer. De officiële openingshandeling was het overhandigen van de oesters uit de eerste ‘sleep’ van de YE 39 aan Vogelaar, Rabelink en Van der Vlugt. De eerste oesters waren platte oesters; de beste.