Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Bank Texelstroom uitgedund door zeestervraat

Mosselzaadvisserij onder druk

DEN OEVER/HARLINGEN - Meer dan veertig mosselvaartuigen lieten afgelopen dinsdag de korren vieren onder Breezanddijk en op de Javaruggen. Het quotum voor de tweede visweek was teruggesteld van 65.000 ton naar 40.000 ton.

De aanleiding tot de bijstelling van het zaadvisquotum is een teleurstelling in het Texelstroom. In dat gebied bleek tijdens de zoekdag vorige maandag een groot gedeelte van het mosselzaad te zijn opgevreten door zeesterren. Het bestuur van de PO-Mossel gaat het totaalquotum in een evaluatie nu bijstellen. Bij aanvang van de campagne was dat geraamd op 275.000 mosselton.

Ladingmeter Peter van den Boomgaard begroette dinsdag de ZZ 6 als eerste met 594 ton langszij het meetschip HA 73. De YE 70 volgde snel daarna met 637 ton en de ZZ 3 was er ook rap bij. Voor de klok van 10.00 uur waren er vijf mosselkotters langszij de HA 73 geweest. Uiteindelijk werden 31 laadruimen uitgemeten, waarvan de YE 56 met 1.454 ton als hoogste (1.454 ton) en de ZZ 10 rond 21.00 uur als laatste werd geregistreerd.

Foto: Rienk Nadema - Bruse mosselkotters tijdens de weekwisseling in de Waddenhaven van Den Oever.Foto: Rienk Nadema - Bruse mosselkotters tijdens de weekwisseling in de Waddenhaven van Den Oever.

In de eerste visweek – vorige week dinsdag, woensdag en donderdag – was het zaadquotum vastgesteld op 75.000 ton. Er mag vijf achtereenvolgende weken worden gevist plus eventuele navisdagen in de week na Hemelvaart.