Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Baaldag op BRU 27

Mosselzaadvisserij in briezerig weer

DEN OEVER/HARLINGEN – Circa dertig mosselvaartuigen zijn afgelopen dinsdag uitgevaren om op de vrije banken in de westelijke Waddenzee op halfwasmosselen en mosselzaad te vissen. Woensdag volgde het overige deel van de Zeeuwse mosselvloot, weliswaar in veel gunstiger weersomstandigheden.

,,’t Was vandaag de moeite met de wind’’, reageert ladingmeter Mario Kuzee dinsdagavond nadat hij de TH 48 als laatste had uitgemeten. Kuzee zag die dag aan boord van het meetschip ‘Twee Gebroeders’ in het Gat van Stompe het meest grote halfwasmosselen, niet zelden met een ‘poksje’ er op. De YE 257 kwam met de grootste lading langszij, bijna 900 ton.

Baaldag

Bij de BRU 27 verliep de visserij dinsdag van een leien dakje. ’s Morgens om negen uur had schipper André de Ronde het (dag)quotum op de Breesum als eerste onder de luiken. Maar de woensdag verliep minder fortuinlijk. Niet lang nadat de korren overboord waren gevierd om de portie van de BRU 72 (van hetzelfde bedrijf) op te vissen raakten enkele visdraden in de schroef. Zodoende werd deze naar uitgekeken visdag voor de bemanning een baaldag. Een overdosis geduld verzamelend moest er tot 18.00 uur gewacht worden om de schroef tijdens laag water gangbaar te maken! De conclusie was dat pas donderdag gevist kon worden.