Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Zekerheid voor beide partijen

Mosselkwekers in zee met Krijn Verwijs

YERSEKE/BRUINISSE - Krijn Verwijs Yerseke B.V. gaat met ingang van het nieuwe mosselseizoen een strategische samenwerking aan met een handvol mosselkwekers: vier uit Yerseke en één uit Bruinisse. ,,Al hun mossels zijn voor ons. Wij blij, zij blij’’, zegt directeur Bram Verwijs.

In het samenwerkingsverband gaat het om de mosselproductie van de percelen van de YE 18 en YE 20 van Verschuure, de YE 58 van Van Damme, de YE 82 van Van IJsseldijk en de BRU 27 van De Ronde in Bruinisse.

Doel van de samenwerking is een gezonde korte keten zodat de kwekers verzekerd zijn van afzet, Krijn Verwijs direct en constant toegang heeft tot de beste kwaliteit product en de klant dagelijks voorzien kan worden van verse mosselen.

,,We gaan gezamenlijk werken aan een oogstplan. Op voorhand kweken en dan vermarkten voor marktconforme prijzen. Door deze samenwerking met deze sterke kweekbedrijven en hun knowhow kunnen we de beste kwaliteit op hét juiste moment op de markt brengen. Daar hebben we samen voor gekozen’’, legt Verwijs uit.

Foto: Lando Nieuwenhuize.Foto: Lando Nieuwenhuize.


Krijn Verwijs Yerseke B.V. gelooft sterk in zelfstandige (Zeeuwse) kweekbedrijven, waar respect voor de natuur en aandacht voor het ambacht van de kweker leeft. Krijn Verwijs ziet zichzelf als de dienstverlener die zorgt voor het verwateren, verwerken, sorteren en de distributie van een vers en voedselveilig product. Van bron tot bord in een korte en zuivere keten met waardetoekenning aan alle schakels.

Foto: Lando Nieuwenhuize.Foto: Lando Nieuwenhuize.


Volgens Jos van Damme (YE 58) is het er voor de zelfstandige kwekers de laatste jaren niet makkelijker op geworden: ,,De rol van de veiling is veel minder geworden. Daardoor is het voor ons lastig om aan de bak te komen. In principe hebben we nu meer zekerheid. De tijd zal ’t leren.’’

Foto: Lando Nieuwenhuize.Foto: Lando Nieuwenhuize.


André de Ronde (BRU 27) tapt uit hetzelfde mosselvat. ,,We gaan alles volgens afspraak leveren. Hoe mooier de mossel, hoe mooier de prijs. Krijn Verwijs volgt daarin de markt. De marktwerking is totaal veranderd. De handelaren leggen geen voorraad meer aan. Vroeger moesten er eerst 100.000 tonnen op de Yerseke Bank staan om het seizoen te kunnen starten. Tegenwoordig liggen de ‘natte pakhuizen’ op de kweekpercelen van de kwekers.’’

Krijn Verwijs is een familiebedrijf sinds 1880. Aan het roer staat het echtpaar Bram en Caroline Verwijs. Dochter Eva doet de inkoop van alle producten. Dagelijks leveren zij onder de naam ‘Premier’ en onder private label verse mosselen, oesters, kreeften, diverse schelpdieren en zeegroenten in Europa en Azië.Zelf exploiteert Krijn Verwijs kweekbedrijven in Ierse wateren. Ook doet het handelsbedrijf veelvuldig zaken met Duitse kweekbedrijven zoals mosselrederij Leuschel in Wyk auf Föhr.

Directeur Bram Verwijs: ,,Wij blij, zij blij.’’Directeur Bram Verwijs: ,,Wij blij, zij blij.’’