Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
MSC-keurmerk

Mosselen blijven aantoonbaar duurzaam

DEN HAAG - Mosselen uit de Nederlandse wateren mogen ook de komende vijf jaar het MSC-keurmerk voeren.

Met glans hebben zowel de mosselbodemcultuur-kwekers als de hangcultuurkwekers het hercertificeringstraject doorlopen. Nederlandse mosselen uit de Waddenzee en Oosterschelde en Zeeuwse hangcultuurmosselen heten dankzij het label aantoonbaar duurzaam.

De mosselsector is blij dat het strenge hercertificeringstraject probleemloos is afgerond. ,,Het hernieuwde MSC-keurmerk bevestigt dat onze productiewijze in kwetsbare natuurgebieden als de Waddenzee en de Zeeuwse delta in harmonie is met het ecosysteem. Ook de Zeeuwse hangcultuurkwekers zijn foutloos geslaagd voor het ‘examen’,” aldus Addy Risseeuw, secretaris van de Producentenorganisatie Mosselcultuur.

De twee mosselproductiewijzen zijn volgens de MSC Visserij Standaard beoordeeld door de onafhankelijke certificeerder MEC Certification Ltd. Nederland telt 88 mosselbodemcultuur-kwekers, die jaarlijks zo’n 57 miljoen kilo Zeeuwse mosselen aanvoeren. Daarnaast is ook voor vier bedrijven uit de mosselhangcultuur – aangesloten bij de Vereniging Zeeuwse Hangcultuurkwekers - de certificering verlengd.

Hoofdrol bij campagne

Tijdens de recente campagne ‘Bewuste Visweek’ kreeg de mosselkweek een hoofdrol. Twee jonge topkoks monsterden aan op het schip van Marinus Padmos in Bruinisse. Ze gingen de uitdaging aan om de bemanning voor zich te winnen met culinaire hoogstandjes op basis van gecertificeerde vis, schaal- en schelpdieren.