Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Bruse vloot slankt verder af, paradepaardje naar Zierikzee

Mosselbedrijf Schot neemt BRU 33 over

BRUINISSE/ZIERIKZEE – Beheer Maatschappij W.K. Schot Zierikzee BV heeft het mosselkweekbedrijf van V.O.F. Mossel- en Kokkelvisbedrijf Kik in Bruinisse overgenomen. Bij deze transactie gaat het om de overname van de jongste en grootste mosselkotter BRU 33 ‘Dolfijn’ inclusief zes kweekpercelen in de Waddenzee en twee percelen in de Oosterschelde.

Vrijdagmiddag 15.00 uur. De Zeeuwse verslaggever van Visserijnieuws was ‘s morgens spontaan uitgenodigd om in de middag naar het kantoor van Neeltje Jans op de Oosterscheldekering te komen. Om wat voor reden? ,,Het gaat over een bedrijfsovername, dus kom gerust’’, reageerde woordvoerder Jan Schot adrem.

Zo gezegd, zo gedaan. Klokslag drie uur zit schrijvers dezes in de kantine van het drukbeklante visrestaurant op Neeltje Jans bij een kopje thee paraat om ‘het nieuws’ af te wachten. Luttele minuten later staan Gerrit Kik en z’n vrouw Ineke en neef Gert Kik via de hoofdingang op de deurmat. Een handvol firmanten van de familie Schot schuifelt ook binnen en volgt elkaar via de draaitrap naar de eerste verdieping.

Terwijl serveerster Carolien Schot overheerlijke kibbeling, mosselkroketten en een lekker wit wijntje op tafel presenteert, steken ‘de Kikken’ en ‘de Schotten’ van wal. De toekomstige schipper van de ‘nieuwe’ ZZ 10, Jaap Schot, stelt eerst voor om staand te proosten op deze transactie die in de achterliggende weken ‘in goede harmonie’ is bewerkstelligd met medewerking van Cor Giljam (Schipper Accountants), Hans Bakker (Baker Tilly) en Martin Koole (Rabobank). Namens de familie Schot zijn naast Jan Schot (voorzitter Vissersvereniging Helpt Elkander) ook aanwezig z’n broer Arco en de familieleden Simon, Ben, Serge en Jaap Schot (voorzitter Comité Havendagen).

Jaap Schot reageert op een manier bescheiden positief: ,,De BRU 33 is beter dan nieuw. Alles is uitgeprobeerd en goed onderhouden. Gerrit Kik (63) vult rap aan: ,,Wij hebben geen opvolgers. We zitten hier nu vanwege een gunkwestie.’’ ,,Dit kweekbedrijf met goede halfwasgronden past precies bij ons’’, zegt Jan Schot namens de omvangrijkste mosselkwekersfamilie in Zierikzee. ,,En het geeft ook een toegevoegde waarde aan ons handelsbedrijf op Neeltje Jans’’, vult Simon Schot van Viskwekerij Neeltje Jans BV op de Oosterscheldekering aan.

De ruim 42 meter lange en tien meter brede BRU 33 uit 2007 wordt omgenummerd tot ZZ 10 ‘De Vier Gebroeders’ en ondergebracht in Westkom BV. Over de verkoop van de huidige ZZ 10 uit 1976 zijn onderhandelingen gaande. Vrijdag 24 mei werd de transactie notarieel bekrachtigd bij kantoor Andriessen Zonnevylle Notarissen in Zierikzee.