Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Martin Scholten: Maak er echt wat van!

Mooie woorden op de Zeeuwse stromen

YERSEKE – Mooie woorden en felicitaties, afgelopen vrijdag op de Oosterschelde aan boord van de rondvaartboot YE 100. Gericht aan het adres van NetVISwerk, de nieuwe brede belangenorganisatie voor binnenvissers en kleinschalige kustvissers. Nu de daden…

Maak er alstublieft wat van! Die dringende oproep deed Martin Scholten. De algemeen directeur van IMARES heeft een warm hart voor ‘authentieke’ visserij en geldt als de architect van NetVISwerk. Hij organiseerde vrijdag op de Oosterschelde een netwerkdag om alle partijen die op welke manier dan ook iets te zeggen hebben over de toekomst van de kleinschalige kust- en binnenvisserij bijeen te brengen. Een gemêleerd gezelschap van meer dan vijftig bekenden ging op de persoonlijke uitnodiging in en kreeg een leuk en leerzaam programma voorgeschoteld. Met hapjes uit de Oosterschelde zelf, zoals harder, paling, rivierkreeftjes en ansjovis!

Ruub Klop uit Hardinxveld-Giessendam heeft naar eigen zeggen een grammofoonplaat ingeslikt. Hij kan eindeloos en passievol praten over de riviervisserij. Al eeuwenlang is de familie Klop actief op de grote rivieren, kleinzonen staan te trappelen. ,,Maar wij hebben de dure plicht om iets moois achter te laten aan ons nageslacht’’, aldus Klop. Zijn vervolgverhaal over de duizend kilometer rivierwater die als gevolg van vervuilde waterbodems is gesloten kan hij echter niet afmaken. Zijn spreektijd zit erop.Ruub Klop uit Hardinxveld-Giessendam heeft naar eigen zeggen een grammofoonplaat ingeslikt. Hij kan eindeloos en passievol praten over de riviervisserij. Al eeuwenlang is de familie Klop actief ...Nee, niet alleen het ministerie van Economische Zaken gaat over de (binnen)visserij. Bij lange na niet. De toestemming om wat met vergunningen te mogen doen moet echt van waterbeheerders komen. Zie daar een praktisch voorbeeld van Scholten. Hij is de uitdaging aangegaan om kleinschalige visserij een nieuwe toekomst te bieden, en prijst zich daarom ook zeer gelukkig met het feit dat Maat vorige maand werd gekozen als voorzitter van NetVISwerk. ,,Een voorzitter die van wanten weet om met elkaar ruimte te delen.’’

Vice-voorzitter Jon Visser van NetVISwerk noemt de verbintenis met de land- en tuinbouworganisatie LTO Noord een hele goede ontwikkeling in het streven van de visserijbedrijven om economisch rendabel te opereren. Als actuele aandachtspunten noemde Visser de zeebaarsproblematiek, het nationaal uitrollen van een palingquotum, de aanlandplicht, maar ook de vrees van Wadgarnalenvissers dat de pulsvisserij iets te maken heeft met het ontbreken van kuitgarnalen de laatste jaren. ,,Kortom, we hebben vreselijk veel werk te doen’’, aldus Visser, die vanwege de (financiële) steun applaus vroeg voor de Combinatie van Beroepsvissers. De CvB is feitelijk de initiatiefnemer tot de Werkgroep Scholten, waar NetVISwerk uit is voortgekomen.

Het aantal leden van het jonge NetVISwerk moet wel groeien. CvB-voorzitter Jaap Geleijnse roept de binnenvissers op om massaal steun te geven aan de nieuwe organisatie. De CvB wordt naar verwachting opgeheven.


Organisaties aan boord?
Ministerie van Economische Zaken, ministerie van Infrastructuur & Milieu, provincie Zeeland, provincie Friesland, Europarlement, Nederlandse Vissersbond, NetVISwerk, VisNed, PFA, DUPAN, Combinatie van Beroepsvissers, Nederlandse Oestervereniging, Tweede Kamer, Rijkswaterstaat, Wageningen UR, IMARES, NIOZ, Stichting De Noordzee, Natuurmonumenten, Wereldnatuurfonds, Good Fish Foundation, ARK Natuurontwikkeling, Sportvisserij Nederland, Zilte Academie Zeeland, Unie van Waterschappen, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Youth for Food, Slow Food, Marine Stewardship Council, LTO, Krijn Verwijs, Roem van Yerseke en Murre Techniek.