Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Terugblik op DanFish International

'Mondiaal de belangrijkste visserijbeurs'

AALBORG – Heel gericht bezoek van reders met concrete investeringsplannen. Dat kenmerkte de vakbeurs DanFish halverwege oktober. Internationale opdrachtgevers mopperden alleen over vertraagde cascobouw op Poolse werven. Een terugblik met enkele Nederlandse standhouders en bezoekers.

De VCU beschouwt DanFish als ’s werelds belangrijkste tentoonstelling voor de visserijindustrie. Met zes man/vrouw sterk stond de Urker delegatie op de stand die zelf was opgebouwd. ,,We wisten dat alle hotels volgeboekt waren en dat het dus wel snor zat met de internationale belangstelling. En dat bleek ook wel, want we hebben in drie dagen niet eens tijd gehad om zelf over de beurs te gaan’’, zegt Albert Hartman van de VCU. Een eigen vrachtwagen met snorrelijnen en vislijnen stond als publiekstrekker bij de beursingang.

Voor een vijftal rederijen werden diverse opdrachten getekend, met name voor complete tuigage. Vader Anthony en zoon Gerard Sheehy vlogen vanuit Ierland via Polen over om de deal rond te maken voor catchmanagementsystemen, rondvis-stripmachines en snorrelijn van de VCU voor hun twee nieuwbouwers S 381 ‘Ocean Crest’ en S 383 ‘Wave Crest’. Een echte verrassing was de mooie opdracht van James Lovie uit Schotland voor een catchmanagementsysteem plus vistuig voor de nieuwbouwer BF 1 ‘Enterprise III’ bij de Vestyard in Denemarken. Tamme Bolt en Martin Kynde bestelden combiropes voor de Deense L 757 en L 232, David Milne voor de Schotse FR 220.

Texelaar Jaap Vlaming was twee volle dagen op de beurs, en als agent natuurlijk veel op de stands van Thyborøn Trawldoors en Nordsøtrawl. Thyborøn Trawldoors had buiten een scheerbord staan met remote controllable flaps. Vlaming zag weinig Nederlanders, wel heel veel Noren, Zweden en Schotten, vooral met interesse in flyshootnetten. Zelf deed Vlaming ook een aantal nieuwe contacten op, zoals met Swan Net Gundry uit Killybegs.

DanFish was voor de nieuwe scheepsbouwer Werft Shipbuilding de allereerste beurs. Directeur Pieter Pruiksma kan niet anders dan heel positief zijn. ,,We zijn natuurlijk niet met de verwachting heen gegaan om daar gelijk een nieuwbouwopdracht binnen te halen. Onze prioriteit was om contacten te leggen. En dat is hartstikke goed gedaan, zowel vanuit de visserij als de aquacultuur. Er werd breed interesse getoond vanuit Noorwegen, Denemarken, Finland en ook uit Nederland voor onze ontwerpen. Er lopen nu zelfs gesprekken, we zijn echt heel druk bezig. Dus, wie weet.’’

Stef Bouhuijs van Recom Ice Systems in Almere vond de Deense beurs met hooguit 10.000 bezoekers wat tegenvallen. ,,’t Was oké, maar niet heel bijzonder. Je hoort dat we dus niet erg enthousiast zijn’’, blikt Bouhuijs terug. Toch heeft hij wel leuke contacten gelegd met enkele Schotse en Deense reders voor een ijsmachine aan boord, en ook is er serieuze interesse vanaf Groenland voor een industriële plaatijsmachine aan land.

Een andere ervaring had Eddy de Jong van Propeller Service Delfzijl die als bezoeker naar Aalborg kwam om vooral te netwerken met Deense relaties. ,,Het was bijzonder druk op de stands, en voor het zicht allemaal gerichte bezoekers. De volgende keer moeten we misschien zelf ook op DanFish staan, dat lijkt me heel goed.’’

Thuiswedstrijd voor Thyborøn Trawldoors in Denemarken. (Foto door Jaap Vlaming)