Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Kistenlift voor langoustines op de UK 210

Minder werk en ook minder kans op breuk

URK – Kisten met kreeftjes op de UK 210 gaan voortaan met een lift vanaf het verwerkingsdek het visruim in. Schipper Kees Bakker is ermee in zijn sas, en laat de innovatie graag aan zijn collega’s zien. ,,Het scheelt heel veel werk, net als iedereen moesten we de manden één voor één handmatig doorgeven en laten zakken. Nu kunnen we wel tien kisten tegelijk op de lift naar beneden zetten. Bovendien zorgt de lift voor behoud van kwaliteit. Want elke handeling extra betekent meer kans op breuk en dus waardeverlies van de langoustines, zegt onze reder Simon Lenger, die zelf handelaar is.’’

De kistenlift met lier is gemaakt door de VCU-TCD, die daarvoor ook een extra luikhoofd in het ruime werkdek van de UK 210 maakte. De UK 210 is de eerste bestaande kotter met zo’n lift. De VCU-TCD heeft eenzelfde constructie ook aangebracht op de Franse nieuwbouwschepen van Padmos. Eerder werd een mandenlift met magneetkoppeling gemaakt voor de UK 158.