Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Cursus ‘Vissen met toekomst’

Minder afval in zee? Afgesproken!

URK - Ruim twintig studenten van ROC Friese Poort in Urk hebben vorige week de cursus ‘Vissen met toekomst’ van ProSea gevolgd. Tijdens de cursus werd speciaal ingezoomd op het thema afval op zee. Na slotpresentaties over de projecten VispluisVrij, Healthy Seas en The Ocean Cleanup werden de certificaten uitgereikt. Voor de presentaties was Mareike Erfeling van Rijkswaterstaat uitgenodigd en per openbaar vervoer naar de Urker visserijschool gereisd. Schipper Jurie Post van de UK 237 stelde kritische vragen. Post is momenteel vaak op donderdagmorgen aan de markt, en maakt korte reisjes om tongquotum te sparen.

De cursus in een notendop. Geleerd wordt dat duurzaamheid niet alleen over ecologie gaat, maar ook over economie. Je moet wel wat verdienen om stappen vooruit te kunnen zetten. Maar: winstgevendheid staat niet gelijk aan de meeste vis boven water halen. In een rollenspel wordt nagedacht over het imago van de visserij in de samenleving. Vanuit Lauwersoog werd op het wad gekeken naar het leven in zee. Een volle schoolweek bezig zijn met milieuzaken is geen dagelijkse kost voor de toekomstige vissers. Wat vinden ze er zelf van?, luidde steevast de vraag. Wat de studenten betreft zou elke kotter mee moeten kunnen doen aan het vuilvisproject Fishing for Litter. ,,Dat ruimt dan lekker op.’’ In goede samenwerking – gedeelde verantwoordelijkheid – wil Rijkswaterstaat die uitdaging wel aangaan, reageerde Erfeling. Zij bepleit ook meer bewustwording ‘aan de voorkant’, dus het voorkómen van afval in zee. ,,Afgesproken! Het gaat om onze toekomst, zodat wij ook ‘schappelijk’ kunnen blijven vissen, en daarom werken we graag mee aan een gezonde zee.’’