Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Deense kabeljauwvisserij MSC-gecertificeerd

Mijlpaal voor iconische Noordzeevisserij

DEN HAAG – De kabeljauwvisserij door de leden van de Danish Fishermen Producer Organisation (DFPO) in de Noordzee en het Skagerrak is gecertificeerd voor MSC. Het gaat om circa 9.000 ton.

Door de certificatie wordt erkend dat de kabeljauw afkomstig is van een goed beheerde visserij en dat de visserij voldoet aan de voorwaarden voor duurzaamheid van MSC.

Hiermee is voor het eerst sprake van certificering van een Noordzeekabeljauwvisserij met de volgens een woordvoerder van de DFPO ‘gouden standaard voor duurzaamheid’. De kabeljauwvisserij op de Noordzee door de aangesloten vissers bij de Scottish Fisheries Sustainable Accreditation Group (SFSAG) is nog in beoordeling.

De Noordzeekabeljauw is heel lang een zorgenkindje geweest voor politici en wetenschappers, maar vooral ook een hoofdpijndossier voor de visserij. Na een enorme bestandsexplosie in de jaren zeventig en tachtig stortte het kabeljauwbestand weer in. De (overdreven) zorg voor de kabeljauw door ngo’s, wetenschappers en beheerders tekende het Europese visserijbeleid van de afgelopen decennia.

Het herstel van de kabeljauwstand (naar ‘normale’ niveaus) ging langzaam, maar de afgelopen tien jaar is het bestand weer gegroeid naar het niveau van begin jaren tachtig. Certificeerder Acoura Marine ziet in de ontwikkeling van het bestand, de grootte van het paaibestand en het beheer en de visserijmethoden van de DFPO genoeg reden om het groene licht voor MSC-certificering te geven.

De leden van de DFPO vissen op kabeljauw met de trawl, flyshoot of staandwant. Jaarlijks wordt ongeveer 9.000 ton gevangen, en deze kabeljauw vindt zijn weg als vers of gevroren naar met name andere EU-lidstaten. Om het certificaat te kunnen behouden heeft de DFPO zich gecommitteerd aan verdere acties om duurzaamheid van deze kabeljauwvisserij op de langere termijn te garanderen.

Deze kabeljauwvisserij is gecertificeerd als een uitbreiding van de reeds gecertificeerde DFPO-visserij op koolvis, waarmee de kabeljauw samen wordt gevangen. Voor nu is alleen de nieuwe component kabeljauw geëvalueerd, maar voor 2017 staat een volledige re-assessment van deze kabeljauw/koolvis-visserij op het programma.