Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Op website www.ruimteinregels.nl

Meldpunt regeldruk, ook voor de visserij

DEN HAAG - De overheid wil samen met innoverende bedrijven die met belemmerende wet- en regelgeving te maken hebben op zoek gaan naar oplossingen. Ook met innovatieve visserijbedrijven. Er is een loket opengesteld waar ondernemers onnodige regeldruk kunnen melden.

Over het te voeren economische beleid is de politiek het eens: Nederland moet vol inzetten op duurzame innovatie. Waar mogelijk wil de overheid belemmeringen voor innovatie wegnemen. Daarvoor hebben de ministeries van Economische Zaken (EZ) en Infrastructuur en Milieu (I&M) het programma Ruimte in Regels voor Groene Groei in het leven geroepen. Op de website www.ruimteinregels.nl kunnen ondernemers alles vinden over het doel en de werkwijze. Speciaal voor duurzaam innoverende ondernemers in de voedselproductie (visserij- en agrosector) is op deze site een loket opengesteld waar zij onnodige regeldruk kunnen melden.

Jacintha Santen, coördinator regeldruk Agrofood bij het ministerie van EZ: ,,Bij het Agroloket kunnen vissers en bedrijven waarmee ze samenwerken aan innovaties op een laagdrempelige manier en het hele jaar door regeldruk-knelpunten aanmelden. Ook als het gaat om belemmeringen bij voorgenomen investeringen in innovatie. Alleen beleidskeuzes die het gevolg zijn van politieke besluiten maken geen onderdeel van het loket uit.”

Het meldpunt is niets meer en niets minder dan het e-mailadres Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en de melding is het e-mailbericht dat de ondernemer die te maken heeft met onnodige regeldruk daar naar toe stuurt. In dat bericht omschrijft men het knelpunt waar men tegenaan loopt en kan men een voorstel doen hoe dit opgelost kan worden. Het meldpunt gaat vertrouwelijk met persoonlijke gegevens om en plaatst een omschrijving van de belemmering en de oplossing zonder persoonsgegevens op de website van Ruimte in Regels.

Netinnovatie

Als het gaat om duurzame visvangst is de Nederlandse visserijsector met kop en schouders de meest innovatieve van alle Europese lidstaten, is de overtuiging van voorzitter Johan Nooitgedagt van de Nederlandse Vissersbond, die verschillende innovatieprojecten coördineert. ,,Het is goed dat visserijondernemers nu aandacht kunnen vragen voor de belemmeringen waar ze tegenaan lopen. Neem de netinnovatie; bij het ontwikkelen van selectievere vistuigen worden we belemmerd door regelgeving, waardoor we proeven niet uit kunnen voeren’’, aldus Nooitgedagt.

De visserijvoorman vindt dat de regeldruk voor de vissers alleen maar is toegenomen. Het instellen van een meldpunt dat mogelijk de bureaucratie kan inperken juicht hij uiteraard toe. ,,Het is een stukje erkenning voor onze vooruitstrevende sector en ik roep alle vissers die willen investeren op om inderdaad gebruik te maken van het meldpunt, waar nodig samen met hun visserijorganisatie.”