Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Pulsvisser/twinrigger ‘Evert Snoek’

Megaproject SC 25: refit en ombouw

URK – Zelden zal een ‘Urker’ kotter zo’n grote refit en ombouw hebben ondergaan als de SC 25. De ‘nieuwe’ pulsvisser/twinrigger van de gebroeders Jacob en Willem Snoek is afgelopen maandagmiddag naar zee gegaan.

De gebroeders Snoek van SFB Hecht kochten vorig jaar zomer de Duitse boomkorkotter SC 25. Afgelopen voorjaar kwam de middenslagkotter naar Urk voor een complete revisie en ombouw voor twinrig- en pulsvisserij bij hoofdaannemer Hoekman Shipbuilding voor de deur.

De 33 meter lange SC 25 werd in 1992 door Maaskant gebouwd. Aanvankelijk zou het een Belgische bokker worden, maar het werd de Britse vlagkotter GY 217 en vervolgens de Duitse vlagkotter SC 25. Het nummer blijft nu hetzelfde, want het sluit mooi aan bij de overige nummers van het Duitse visserijbedrijf van Snoek: de Eurokotters SC 35 ‘Jacob Senior’’ en SC 45 ‘Marijtje Keuter’. De naam is wel gewijzigd: wijlen Evert Snoek, de vader van Jacob en Willem.

Mogelijkheid tot twinriggen.Mogelijkheid tot twinriggen.Toen daarvoor een ontheffing in Duitsland kon worden gekregen, besloten de gebroeders Snoek de kotter om te laten bouwen voor pulsvisserij. Pulsvisserij is ...Toen vader Evert Snoek in 2007 overleed had het visserijbedrijf Hecht vier Eurokotters, allemaal twinriggers. De oudste twee daarvan werden in 2011 verkocht. ,,We konden ons Duitse bedrijfsquotum ook met twee schepen benutten. Vervolgens hebben onze twee andere schepen een grote onderhoudsbeurt gekregen en die vissen sindsdien volop’’, legt Willem uit.

,,We proberen tegen zo weinig mogelijk kosten zo optimaal mogelijk ons quotum op te vissen. Dat lukt, tot alle tevredenheid. Alleen zien we met onze kleinere kotters in de winter vanwege weersinvloeden een minder bedrijfsresultaat. Met een grotere kotter erbij kunnen we dat oplossen. En dus hebben we vorig jaar de SC 25 gekocht. We hebben ons vervolgens eerst geöriënteerd. Uiteindelijk hebben we de knoop doorgehakt voor pulsvisserij en tegelijk ook geïnvesteerd in de mogelijkheid om met name in de zomer te kunnen twinriggen.’’