Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Grote uitbreiding Heiploeg

Meer ruimte voor verpakkingslijnen

ZOUTKAMP – Garnalengigant Heiploeg gaat in Zoutkamp fors uitbreiden. De bestemmingsplanprocedure heeft lang geduurd, deze maand kwam de vergunning rond waarna gestart kon worden met de uitbreiding van 5.800 vierkante meter aan de oostzijde van de huidige fabriek.

Directeur Dirk-Jan Parlevliet legt uit dat de uitbreiding nodig is voor enerzijds extra verpakkingscapaciteit en anderzijds voor modernisering en robotisering. ,,Meer dan 75 procent van de garnalen hier zijn tropische garnalen. De markt vraagt daarvoor steeds nieuwe trendy en verschillende verpakkingsvormen en ook samengestelde gemaksproducten. Garnalen naturel, gemarineerd, met een sausje, als voedingssupplement, voor in de oven, voor op de barbecue, enzovoort. Dat is volop in ontwikkeling, wij groeien mee. Maar op een gegeven moment staat de vloer vol. Voor nieuwe verpakkingslijnen hebben we echt meer ruimte nodig.’’

Bij tropische garnalen moet in de eerste plaats gedacht worden aan vannamei, gekweekte witpootgarnalen uit Zuid-Amerika en Azië. Ook de seabob-garnalen zijn belangrijk voor Heiploeg. Heiploeg heeft in de buurlanden Guyana en Suriname een eigen vloot met vijftig schepen vissen. Die garnalen worden in fabrieken daar gepeld, gesorteerd en ingevroren en gaan vervolgens op transport, om in Zoutkamp ontdooid, geconserveerd en voor de consument verpakt te worden. Groenlandse pandalus tot slot zijn ook een belangrijk garnalenproduct voor Zoutkamp, evenals Chinese rivierkreeftjes.

Vijf jaar geleden nam Parlevliet & Van der Plas tot veler verrassing het failliete Heiploeg over. Er bleef toen in Zoutkamp werkgelegenheid voor driehonderd medewerkers over. Vanaf dag één is een groeilijn ingezet, en in 2015 werden al plannen voor uitbreiding op papier gezet. Inmiddels zijn er bij Heiploeg weer een kleine vijfhonderd mensen aan het werk, honderd meer dan er voorheen werkten.

Heiploeg heeft in Zoutkamp de beschikking over een kavel van maar liefst 8,5 hectare. ,,Voldoende om ook eventuele verdere toekomstplannen te kunnen verwezenlijken.’’