Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Verlengde kotter van familie Zijlstra alleen nog twinrigger

Meer ruimte op de HD 36 ‘Volharding’

DEN HELDER – Ruim drie maanden duurde de verlenging/verbouwing van de HD 36. Dik tevreden zijn alle betrokken partijen. De twinrigger van de firma Zijlstra is vorige week donderdag voor het eerst na de operatie ter visserij gegaan en viste deze week in de noord.

Begin vorige week werd er nog druk gewerkt op de HD 36. De laatste loodjes voor de kant bij Damen Shipyards Den Helder, voordat er na drie maanden verbouwing weer gevist kan worden. De neven Rick en Erik Zijlstra zitten, in winterse werkkleding, tevreden in de brug. Het slingeren heeft de verlengde kotter de voorgaande dag goed doorstaan. ,,Het is zonder meer een mooi schip geworden’’, vinden de Zijlstra’s. ,,En we zijn erg tevreden over hoe alles is verlopen. Hier op Den Helder met Jelle Loosman en zijn ploeg, en zeker ook bij Damen Shiprepair Harlingen, met de ijzervreters van de ploeg van Pieter Idsinga.’’

De 24 meter kotter kwam begin november voor de kant in Den Helder. De daadwerkelijke verlenging en het doortrekken van de bak werden uitgevoerd in Harlingen. Aan de wensen van de firma Zijlstra is voldaan. Door de verlenging met 2,69 meter kon het visruim een stuk groter worden en door het doortrekken van de bak kwam er meer ruimte voor de vangstverwerkingsapparatuur. Het is niet meer dringen onder de bak. Noordover leverde een nieuwe leesband.

Voor het vergrote en door De Flux nieuw ingerichte visruim kwam een nieuwe, zwaardere koelinstallatie van Polar Koeltechniek, die ook een nieuwe zeewaterijsmachine leverde. Piet Brouwer Elektrotechniek deed de elektrische installatie. In de brug en in de machinekamer veranderde verder niets.

Goede sfeer

De neven Erik en Rick Zijlstra in de brug van de HD 36, die onveranderd is gebleven.De neven Erik en Rick Zijlstra in de brug van de HD 36, die onveranderd is gebleven. Ook het visgerei is niet veranderd. De HD 36 gaat zich wel volledig toeleggen op de twinrigvisserij op kreeftjes en op schol. Van het tongquotum van de firma is een groot deel verkocht. ,,Maar we nemen alles mee wat ogen heeft’’, zegt Rick Zijlstra met een grijns. Minder leuk is natuurlijk dat het vergrote visruim ook ruimte moet bieden voor discards die voortaan meegenomen moeten worden.

Ook directeur Jelle Loosman van de Damen-werf in Den Helder laat weten dat het hele project zeer prettig en in een goede sfeer is verlopen. ,,Eigenaren Rick en Erik Zijlstra wisten ook heel goed wat ze wilden en wat er allemaal bij zou komen kijken.’’ Vorige week donderdag is de HD 36 uit Den Helder vertrokken.

Begin deze week zaten schipper Mick Zijlstra en zijn ploeg west van Esbjerg op schol. Rick Zijlstra (niet aan boord) wist maandag te melden dat alles goed functioneerde en dat ook de vangsten naar tevredenheid waren. Naar verwachting zou de twinrigger donderdag (gisteren) binnenkomen van deze eerste visreis.