Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Makkelijke winst trekt criminele organisaties - arrestatie Spaanse politie

Meer inzet tegen glasaalsmokkel

SPAKENBURG – De recente arrestatie van tien personen is een voorbeeld van verhoogde nationale en internationale inzet tegen de smokkel van Europese glasaal naar Azië. De hoge winsten door de enorme vraag in China en relatief weinig risico trekken criminelen aan.

Vorig week arresteerde de Spaanse politie tien personen uit Spanje, Marokko en China die zich schuldig zouden hebben gemaakt aan grootschalige smokkel van Europese glasaal naar Azië. Er zou al 100 ton glasaal zijn gesmokkeld, waarmee naar schatting 37 miljoen euro winst is gemaakt. De smokkelaars hadden hun basis in Spanje, maar werkten ook vanuit Portugal en Marokko. Op Portugese vliegvelden konden diverse zendingen worden onderschept, en een vrachtwagen naar Marokko met 129 kilo glasaal kon aangehouden worden. Ook werden in Spanje honderden reistassen gevonden die waren aangepast voor het vervoer van glasaal. De 350 kilo levende glasaal die tijdens de acties in beslag is genomen is weer teruggezet in het water.

Volgens voorzitter Alex Koelewijn van DUPAN (Duurzame Palingsector Nederland) ligt het probleem bij de enorme vraag van Chinese aalkwekerijen naar glasaal. In China komt steeds meer geld beschikbaar en stijgt ook de consumptie van dure vissoorten als aal. In de eigen regio is te weinig glasaal beschikbaar. ,,Als je in Europa 300 tot 500 euro voor een kilo glasaal betaalt en in China de prijzen op 4.000-5.000 euro de kilo liggen, kun je je voorstellen dat dat verkeerd volk trekt.’’ De 100 ton gesmokkelde glasaal plaatst Koelewijn tegen de 440 ton glasaal die volgens wetenschappers jaarlijks op de Europese kusten aankomt. ,,Dit is geen kinderspel meer.’’ Het quotum op te vissen glasaal in Frankrijk ligt iets boven de 50 ton, en dan zijn er in het Verenigd Koninkrijk en Spanje nog wat heel kleinschalige visserijen op glasaal.

Sinds 2009 staat de aal op de Appendix II of the Convention on International Trade in Endangered Species (CITES) of Wild Fauna and Flora (bedreigde diersoorten waarin gehandeld wordt). Kort daarna werd een nul-quotum ingesteld voor export van Europese glasaal naar derde landen buiten Europa. Het doet Koelewijn deugd dat Europol (de Europese organisatie die de lidstaten van de EU bijstaat in de strijd tegen internationale criminaliteit en terrorisme) en nationale opsporingsdiensten de glasaalsmokkel steeds serieuzer gaan nemen.

Het delict is nu een ‘environmental crime’ (milieu-misdaad). Eind vorig jaar heeft Europol het EnviCrime-project gelanceerd, waarin experts en analisten van politie en douane nauw samenwerken om milieu-misdaden eerder te kunnen onderkennen.