Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.

‘Maatregelen kabeljauw Oostzee veel te drastisch’

BRUSSEL – De Europese Commissie heeft de onmiddellijke sluiting van de visserij op oostelijke kabeljauw in de Oostzee afgekondigd. Extreem en veel te drastisch, vindt Europêche.

De Europese koepel van visserijorganisaties vindt de insteek van de EC ‘extreem’ en ten koste gaan van de lokale visserijgemeenschappen. De EC laat de oren hangen naar een aantal radicale ngo’s, en negeert bovendien het antwoord van ICES op de vraag naar het effect van een sluiting. De sector ziet veel meer in een significante reductie van de vangsten in het komende half jaar.

Gezien de slechte staat van het oostelijke kabeljauwbestand in de Oostzee heeft ICES in mei dit jaar voor 2020 een 0-TAC (‘zero catch’) geadviseerd. Recentelijk gaf ICES op verzoek van de Europese Commissie ook wetenschappelijk advies over de voorgenomen onmiddellijke sluiting van de visserij op oostelijk kabeljauw tot het eind van het jaar. Dat laatste zou volgens ICES betekenen dat het paaibestand in 2020 met slechts 4 procent gegroeid zal zijn. Die geringe groei na een zeer drastische maatregel ten laste van de visserij komt volgens ICES doordat de natuurlijke sterfte een factor drie of vier hoger ligt dan de visserijsterfte. De kabeljauwstand lijdt in de Oostzee onder lage zuurstofgehaltes, parasieten en het wegtrekken van prooivissen.

Net als in de Noordzee was het kabeljauwbestand in de Oostzee in de jaren zestig heel laag en was er sprake van een kabeljauw-explosie in het decennium daarna. Kabeljauw in het oostelijke deel van de Oostzee is daarna een zeer belangrijke soort geworden voor de visserij. Er zouden meer dan 7.000 vissersvaartuigen uit de acht betrokken EU-lidstaten vissen op deze kabeljauw. Op grond van wetenschappelijk advies zijn de totale toegestane vangsten sinds 2014 al elk jaar verlaagd, van 65.934 ton tot uiteindelijk 24.112 ton in 2019. De uitputting gaat langzaam, waarschijnlijk door een gebrek aan vis van commercieel formaat. Tot nu toe hadden de vissers ongeveer 21 procent van het quotum voor 2019 opgevist.