Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Geen maatjesaanlandingen meer in Skagen

Maatjesseizoen laat, kort en top

SKAGEN - De kopers in Skagen zijn het er allemaal unaniem over eens dat dit jaar in een vrij kort tijdsbestek een uitmuntende kwaliteit maatjesharing is aangevoerd. De aanvoer kwam laat op gang, maar toen duidelijk was dat sommige schippers in bepaalde gebieden vangsten van topkwaliteit noteerden, draaiden de fabrieken al gauw op volle toeren.

Op dinsdag 11 juni vond de veiling van het eerste vaatje plaats en twee weken later is het maatjestijdvak nagenoeg voorbij. Afgelopen woensdag of donderdag zou de GG 764 ‘Astrid’ Skagen binnenlopen met de laatste partij vette maatjes, bestemd voor de fabriek van Werner Larsson waar Fish Partners uit Spakenburg en de firma Hoek uit Katwijk nog wel wat konden gebruiken. Hun inkopers zullen nog vóór dit weekend terugkeren naar Nederland. De collega’s van Jac. den Dulk & Zonen en Haasnoot Pelagic waren begin deze week al lang en breed thuis.

Foto: W.M. den Heijer - Martin Haasnoot van Haasnoot Vis wijst het gebied aan waar de trawlers de maatjes dit jaar hebben gevangen.Foto: W.M. den Heijer - Martin Haasnoot van Haasnoot Vis wijst het gebied aan waar de trawlers de maatjes dit jaar hebben gevangen.

Koninginneharing

Vrijwel alle inkopers zijn vol lof over het verloop en de kwaliteit van de maatjes. Wim van Groningen van Jac. den Dulk & Zonen: ,,Toen er eenmaal aanvoer was, hadden we te maken met weinig uitval. De aangeboden partijen bestonden uit topharing.’’ Martin Haasnoot van Haasnoot Vis laat eenzelfde geluid horen. ,,Een trage start, maar toen ze er eenmaal waren, ging het als een speer. De laatste porties waren super. Koninginneharing met een vetpercentage van 24 procent’’, aldus Haasnoot, die op maandag 24 juni de laatste aanlanding te verwerken kreeg.

Kees (links) en vader Wim Zwaan checken de maatjes voor Koelewijn’s Haringinleggerij bv.Foto: W.M. den Heijer - Kees (links) en vader Wim Zwaan checken de maatjes voor Koelewijn’s Haringinleggerij bv.

Kees Zwaan en zijn vader Wim, beiden uit Katwijk, die de inkoop doen en de verwerking begeleiden namens Koelewijn Haringinleggerij, sluiten zich volledig aan bij de mening van hun collega’s. Kees Zwaan: ,,Een relatief kort seizoen van ongeveer vierenhalve week en dus op je tenen lopen, maar een kwaliteit om van te dromen.’’

De Hollandse handelaren konden zich telkens opmaken voor mooie partijen. De contacten met de schippers waren intensief, zeker door het gebruik van WhatsApp, en dat vereenvoudigt het overleg als het gaat om het vangen en aanlanden van de juiste maat en kwaliteit.