Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
WD 3 eerste nieuwbouwopdracht uit Ierland met duizendste Wieringer lier

Luyt bouwt nieuwe boomkorkotter voor Ierse gebroeders O’Flaherty

DEN OEVER/DUBLIN - Scheepswerf en machinefabriek Luyt gaat een boomkorkotter bouwen voor O.F. Fishing Ltd. van de Ierse familie O’Flaherty. De officiële opdracht is vorige week vrijdag in Dublin getekend. De oplevering van de WD 3 staat gepland voor zomer 2019.

Luyt heeft het ontwerp in eigen beheer ontwikkeld en uitgewerkt, in samenwerking met Gaastmeer Design. Als hoofdaannemer is Luyt verantwoordelijk voor het hele nieuwbouwtraject: van ontwerp, cascobouw en afbouw tot en met de oplevering. Voor dit project werkt Luyt samen met toeleveranciers van Wieringen en omliggende regio.

Het nieuwe schip wordt 26,05 meter lang, 6,75 meter breed, met een holte van 3.10 meter. Las- en Constructiebedrijf Staal Friesland BV/IBIS in Burgum start binnenkort met de bouw van het casco, dat begin januari 2019 in Den Oever wordt verwacht voor verdere afbouw.

Het is niet alleen de eerste nieuwbouwopdracht uit Ierland voor Luyt, maar het wordt ook de eerste nieuwbouwer voor O.F. Fishing, de rederij van de Ierse broers Brendan en John (schippers), Seamus, Denis en William (walschippers) en Michael (marketing/distributie) O’Flaherty. De broers bestieren vanuit Kilmore Quay een rederij met 14 schepen, voor het merendeel voormalige Nederlandse kotters, en de visgroothandel Saltees Fish. De WD 3 wordt vernoemd naar hun moeder Tilly.

Directeur Jacoline Luijt: ,,O.F. Fishing is een goede en tevreden klant in Den Oever. Al jaren verzorgen wij het onderhoud aan de vloot van O.F. Fishing.’’ Zo kwamen twee jaar geleden de WD 18 ‘Rony’ en de WD 43 ‘Hornsrif’ in Den Oever voor een nieuwe 6-trommelige Luyt-vislier en onderhoud. Vorig jaar kwam de WD 63 ‘Lian Jan’ voor onderhoud en een nieuwe lier, en kwam de WD-14 ‘Willy’ voor een nieuw stuurhuis, lier en nieuwe hoofdmotor. De WD 38 ‘Saltees Quest’ kreeg dit jaar een nieuwe 6-trommelige vislier aan boord en komende maand arriveert de DA 37 ‘Emer Jane’ in de haven van Den Oever voor het inbouwen van een nieuwe vislier en divers onderhoud.

,,Uiteraard wordt ook de nieuwe WD 3 uitgerust met een hydraulisch aangedreven 6-trommelige vislier van eigen fabricaat. Voor Luyt is dit de duizendste vislier die geproduceerd wordt in haar bijna 60-jarig bestaan.’’