Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Bezoek aan Economische Zaken

Luisterend oor voor EMK

DEN HAAG – Een delegatie van de vissersactiegroep Eendracht Maakt Kracht bracht vorige week vrijdag op uitnodiging een kennismakingsbezoek aan het ministerie van Economische Zaken. MT-lid Marieke Mossink en de beleidsmedewerkers Marco van Riel en Evelien Ranshuysen kregen uiteraard de EMK-poster overhandigd met het vriendelijk verzoek om de petitie op www.antidiscardban.eu te ondertekenen.

Tijdens het onderhoud werd een keur van onderwerpen besproken. De EMK-mannen deelden hun praktijkervaringen met de aanlandplicht, discards, zwartvis en rog, gesloten gebieden, pulsvisserij, overlevingsonderzoek, selectiviteitsproeven, etcetera. Vissers hebben sterk het gevoel dat het maatschappelijke organisaties helemaal niet gaat om de natuur, maar om macht en een agenda om hen van zee af te krijgen. Van de kant van EZ werd gewezen op het grote belang van data en dus het invullen van discardgegevens. Ook het belang van eenheid in de visserij werd door de Haagse delegatie onderstreept. Om te voorkomen dat Brussel straks de stekker uit de pulsvisserij trekt zal er door iedereen nog heel wat werk verzet moeten worden. Voor de aanlandplicht wordt de nuance gezocht.

De EMK-delegatie bestond uit Dirk Kraak (BRA 5/7), Cor Vonk (TX 1), Jaap Tanis (GO 38/48) en Cas Caljouw (ARM 25). ,,We hebben een goed gevoel gekregen van het team van EZ. Ze boden een luisterend oor. We, dat moeten we eerlijk zeggen, waren best wel onder de indruk van hun kantoor: 14 man op de EZ-afdeling visserij met modelkotters, posters van vis en Noordzeekaarten op de werkplekken.  Toch wel het gevoel dat er wat voor ons gedaan wordt. Zo gingen we er niet helemaal in’’, verwoordt Vonk.