Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
‘Door de Brexit verandert mentaliteit in het VK’

LT 162 teruggevlagd naar Nederland

URK/STELLENDAM – De LT 162 van Brands is deze week bij Maaskant Shipyards in Stellendam teruggevlagd naar Nederland. Volgende week vertrekt de bokker als UK 161 naar zee.  ,,Ik krijg er een steeds beter gevoel bij’’, zegt Jacob Brands.

Vrijdagnacht werd na de laatste reis onder Britse vlag in IJmuiden gelost, vervolgens werd doorgestoomd naar Stellendam. Het omvlaggen moet binnen een week geregeld zijn. De eigenaren Willem Brands en zoon Jacob hebben voor het papieren werk Pieter de Jong (De Elburger Scheepsbemiddeling) en Leun van Koppen (Maaskant) in de arm genomen. De Jong handelt zaken met het ministerie van EZ af, Van Koppen doet dat met de ILT.

Goed bod

,,We kregen van een Britse reder een goed bod op onze licentie en een deel van het quotum. Vervolgens zijn we aan het rekenen gegaan. Daar kwam een positief plaatje uit. Toen hebben we zakelijk de knoop doorgehakt, niet zo moeilijk. Met het oog op de Brexit ben ik blij met deze stap. Je merkt goed dat er nu al wat veranderd is door de Brexit. Het wordt strenger en strenger aan de overkant, de houding en mentaliteit jegens vlagboten verandert ook. Niet leuk. Wij vissen trouwens zelden in de wateren van het VK, zeker nu het westelijk op de Dogger wat minder is geworden.’’

Het terugvlaggen van schepen naar Nederland door een kotterrederij is een zeldzaamheid. Scheepsbemiddelaar Pieter de Jong heeft het nog niet eerder meegemaakt. Voor het omvlaggen was het noodzakelijk dat Brands weer een Nederlandse licentie (tonnen en pk’s) plus trackrecords voor de boomkorvisserij aankocht. Zijn Nederlandse vangstrechten heeft Brands altijd behouden.

Willem Brands is vanaf 2003 actief onder Britse vlag. De toenmalige UK 161 werd uit de vaart genomen en de LT 62 van Colne inclusief groot (schol)quotum gekocht. Na een zware aanvaring eind 2008 volgde sloop, waarna begin 2009 als vervanger de GK 155 werd aangekocht en vernummerd in LT 162 ‘Hendrik Brands’. Deze boomkorkotter liep in 1984 van stapel als UK 155 en werd door de toenmalige eigenaar De Boer in 1998 omgevlagd naar het VK.