Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nieuwe eigenaar Johan Schilder – Family Fishing Trip

Logger blijft voor Volendam behouden

VOLENDAM – Het ‘Varende Monument’ VD 10 blijft in Volendam. De logger is aangekocht door de rasechte Volendamse vissersfamilie Johan Schilder (ex-VD 77).

Als onderdeel van de zogenaamde bruine vloot blijft de Volendammer logger onverminderd inzetbaar als zeilschip voor groepsexcursies. Maar daar blijft het als het aan de familie Schilder ligt zeker niet bij. Samen met de kwakken en IJsselmeerkotters is de nostalgische logger al decennialang beeldbepalend voor Volendam. Vanwege zijn leeftijd zocht eigenaar Jos Koenen een opvolger die de logger voor Volendam kan behouden.

Die opvolger is gevonden in de persoon van Johan Schilder. De oud-visserman vaart nu onder andere rond in de Amsterdamse grachten, maar loopt al jaren rond met plannen voor visserijtoerisme. De droom van Schilder is om onder de naam Family Fishing Trip aan toeristen het educatieve verhaal over Volendam en de visserij vanaf het water te vertellen.

,,Ik ben blij dat ik deze prachtige logger mocht kopen. Om onze plannen te verwezenlijken vinden wij schepen met een authentieke uitstraling die passen bij Volendam heel belangrijk. Een beter passend schip dan de VD 10 is dan toch niet voorstelbaar. De komende weken worden heel druk, maar we hebben er zoveel zin in. We kunnen eigenlijk niet meer wachten’’, zegt Schilder.

Over de VD 10

De VD 10 oftewel de ‘Fransiscus Xaverius’ werd gebouwd in 1936 door de scheepswerf Amels in Makkum. Daarmee was het schip de reactie van Volendam op de komst van de Afsluitdijk en dus afsluiting van de Zuiderzee. Dit luidde het begin in van de Noordzeevisserij. Hierover meer in de film ‘Redt Volendam’ zoals te zien in het Volendams museum. De VD 10 is door de jaren volledig authentiek gebleven, restauratie heeft altijd plaatsgevonden op basis van de originele bouwtekening. Johan Schilder wordt na tachtig jaar pas de derde eigenaar na de familie De Boer en Jos Koenen.