Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Foppen-garnalenvloot groeit gestaag

LO 15 nu bijna nieuwe HK 82 ‘Jan’

HARLINGEN/HARDERWIJK – Bijna veertig jaar oud is het scheepje, maar wie de HK 82 ‘Jan’ voorbij ziet komen zou denken dat het een nieuwe garnalenkotter is. Vorige week was de eerste reis van deze voormalige LO 15, die door Jan Foppen is overgenomen en het afgelopen jaar bij SRF is verbouwd.

Schipper en enig bemanningslid op de HK 82 is Klaas Bouma, tevens vlootmanager technische zaken voor de garnalenvloot van Foppen en de man die het afgelopen half jaar op de Harlinger werf SRF heeft meegewerkt aan de transformatie van de LO 15 naar bijna nieuwe HK 82. ,,Vanaf het dek naar beneden toe is gebleven, voor de rest is eigenlijk alles nieuw of gereviseerd’’, aldus Bouma. Meewerken doet de bijdrage van Bouma te kort; hij heeft onder meer ook getekend, uitgesneden en de nieuwe verschansing erop gezet.

Voor staal- en timmerwerk kon hij bij SRF terecht. Tot de toeleverende bedrijven behoorden Alphatron (80 procent van de nautische apparatuur is nieuw), Melle de Boer (overhaal dekinstallatie en nieuwe voorkoeler), Couperus (hydrauliek), Piet Brouwer (elektrische installatie), Rigo (ramen) en Den Breejen (stralen binnen en buiten en schilderen). Dieselservice Emmeloord leverde een nieuwe Mitsubishi hoofdmotor ter vervanging van eenzelfde motor uit 2011 en een nieuwe hulpmotor (Verkens).

De HK 82 is de vierde actieve garnalenkotter van Foppen, na de HK 80 ‘Sarah’, de HK 81 ‘Hannah’ en de ZK 92 ‘Josiena Lisa’. Een HK 83 (ex-GM 6) komt er nog aan. Vorige week maakte Bouma de eerste reis. Hij vist altijd alleen, op het Wad, maar op deze eerste reis waren ook eigenaar Jan Foppen en zoon aan boord. Deze week viste de HK 82 ‘voor de deur van SRF’ en werd aangeland in Harlingen.

De HK 82 is van bouwjaar 1979 en destijds de eerste kotter die gebouwd werd door Welgelegen Lauwersoog, de voormalige werf van Dries Bouma. Klaas Bouma is een oomzegger van Dries en heeft ook enige tijd op deze werf gewerkt.