Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
netViswerk organiseert werkbezoek aan Bout

LNV verdiept zich in kleinschalige visserij

REIMERSWAAL – Op uitnodiging van netViswerk brachten Roos Strating en Laurent Goossen van het ministerie van LNV afgelopen vrijdag een bezoek aan het Zeeuwse visserijbedrijf Bout (TH 16/TH 17) op de Oosterschelde. Als beleidsambtenaren hebben Strating en Goossen zeebaars en aal in hun pakket. Dat zijn lastige dossiers, maar van heel groot belang voor zowel de kleine kustvisserij als de binnenvisserij. Zo heeft de Europese Commissie bijvoorbeeld het decentraal aalbeheer omarmd (zoals in Friesland) en is het wachten op meer gebieden die op deze manier gaan vissen.

Aan de hand van presentaties van voorzitter Albert Jan Maat en secretaris Jon Visser van netViswerk werd een goed beeld neergezet van de belangenorganisatie voor de kleinschalige visserij. Door Miranda Bout en het Vlaamse bestuurslid Laurent Raynal werd nadrukkelijk aandacht gevraagd voor ruimere vangstmogelijkheden op zeebaars voor de kleine kustvisserij en handlijnvissers. Ook werd een stevig pleidooi gehouden om de gevolgen van verkeerde vangstregistraties in het verleden te repareren en alvast na te denken over het vormgeven van de visserij als het met zeebaars weer beter gaat.

Met de bijboot TH 17 werden een paar netten uitgezet op de Oosterschelde, een belangrijk visgebied van de familie Bout. Hardervissers laten het staande net maar kort staan. Strating: ,,Vanachter je bureau maak je je een voorstelling van deze visserij, maar in het echt is het dan toch weer anders.’’

Aan boord van de TH 16 laat Laurent Raynal (links) de beleidsambtenaren Strating en Goossen zien waarom een substantieel quotum zeebaars zo belangrijk is voor die beroepsmatige handlijnvissers die daar echt hun bestaan van hebben gemaakt. Aan boord van de TH 16 laat Laurent Raynal (links) de beleidsambtenaren Strating en Goossen zien waarom een substantieel quotum zeebaars zo belangrijk is voor die beroepsmatige handlijnvissers ...