Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Afsluitdijk Wadden Center geopend

Leren van honderd jaar Zuiderzeewet

KORNWERDERZAND/HARLINGEN - Honderd jaar geleden loodste minister Cornelis Lely de Zuiderzeewet door de Tweede Kamer. Als ingenieur gaf hij er ook uitvoering aan: met de komst van de Afsluitdijk in 1932 werd de open zoute Zuiderzee het gesloten zoetwaterbekken IJsselmeer. Voor vissers destijds een ramp. Het eeuwfeest van de Zuiderzeewet wordt dit jaar uitgebreid gevierd onder het thema ‘Van zee naar meer… vier het mee’. Tegelijk wordt de Afsluitdijk vernieuwd, met als meest opvallende project de vismigratierivier. Die vismigratierivier moet ecologische schade als gevolg van de afsluiting bijna negentig jaar na dato repareren.

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat opende vorige week donderdag bij Kornwerderzand het nieuwe Afsluitdijk Wadden Center, een eerste hoogtepunt in het jubileumjaar. De dijk trekt jaarlijks 300.000 internationale toeristen. In tien talen en interactief kunnen zij in het belevingscentrum leren over de geschiedenis en de toekomst van de Afsluitdijk, van de Nederlandse waterwerken, van de Waddenzee en van innovaties op het gebied van deltamanagement. Het verhaal van Nederland waterland.

De bekende woorden van Lely werden bij de opening herhaald: Een volk dat leeft, bouwt aan zijn toekomst. De Afsluitdijk wordt de komende jaren versterkt en voorzien van nieuwe spuisluizen, en er wordt er onderzoek gedaan naar ‘blue energy’. Voor de vismigratierivier komt er een ‘gat’ in de dijk. Het project De Nieuwe Afsluitdijk moet met projecten op het terrein van duurzame energie, natuur, recreatie en toerisme een impuls geven aan de economie van Friesland en Noord-Holland. Ruimere schutsluizen zitten ook in het project, belangrijk voor de IJsselmeerhavens.

Voorzitter Barbara Holierhoek sprak vorige week vrijdagmiddag tijdens de jaarvergadering van de Harlinger vissersvereniging Ons Belang ook over het Afsluitdijk Wadden Center en de Zuiderzeewet. Holierhoek koos het ruimteverlies voor de visserij als invoelshoek. Honderd jaar geleden voor nieuwe landbouwgrond, en anno nu voor zogenoemde natuurdoeleinden en het Energieakkoord. De bedreiging voor vissers is gebleven. Omkijkend kan er volgens Holierhoek wel geleerd worden. De Zuiderzeewet ging gepaard met de Zuiderzeesteunwet voor de vissersbevolking. Holierhoek hamert erop dat vissers ook nu gecompenseerd verdienen te worden voor verlies van visgronden. De Waddenzee en Noordzee worden steeds kleiner. ,,Kortom, hoogste tijd voor een fonds vanuit het Energieakkoord. Zeker nu het volgens het kabinet mogelijk is om zonder subsidie windparken te bouwen’’, aldus Holierhoek.

Meer info: