Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Nederlands grootste viskwekerij, productiecapaciteit gaandeweg naar 500-600 ton per jaar

Kwekerij Kingfish Zeeland geopend

KATS – Groot feest in het Zeeuwse Kats. Vandaag (vrijdag 6 april) wordt de viskwekerij Kingfish Zeeland officieel geopend, door gedeputeerde Jo-Annes de Bat van de provincie Zeeland. In wat nu gelijk de grootste viskwekerij op land van Nederland is wordt ‘Dutch Yellowtail’ ofwel Kingfish gekweekt.

Deze vis is al een half jaar op de markt, omdat proefkweek in een bijgebouw op het terrein van Kingfish Zeeland vorig jaar onverwacht succesvol bleek. In het hoofdgebouw, met een oppervlakte van 5.000 vierkante meter, staan inmiddels 40 kweektanks, verspreid over vier kweeksystemen en met een inhoud van 5 tot 300 m3. Tezamen met een broedhuis voor het eigen ‘uitgangsmateriaal’ moeten die gaandeweg gaan zorgen voor 500-600 ton Kingfish op jaarbasis. Per uur wordt intern 13.000 kuub water rondgepompt in het recirculatiesysteem, terwijl de verversing met Oosterschelde-water met slechts 80 kuub per uur juist heel laag is.

Foto: Lieneke SchuitemakerFoto: Lieneke SchuitemakerEen toelichting op de smaakbeleving van de bijzonder veelzijdige Kingfish wordt vanmiddag gegeven door ambassadeur-kok Mart Scherp van restaurant Scherp uit Middelburg. De gasten krijgen uiteraard een rondleiding door de viskwekerij, met strenge instructies. Zo mogen zij de voorgaande 48 uur niet in contact zijn geweest met andere visteeltbedrijven of hobby-vis, en is het ten strengste verboden om handen in de kweekbakken te steken of de vissen aan te raken.