Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Friese binnenvissers en peurvereniging KIJG

Kweekpalinkjes in Friese Boezem en Zwartewater

WOUDSEND/KAMPEN – Na de uitzet afgelopen voorjaar van glasaal is afgelopen woensdag door Stichting DUPAN pootaal uitgezet in de Friese boezem. Friese beroepsvissers van netVISwerk lieten ruim een half miljoen palinkjes zwemmen. De pootaal is afkomstig uit een Nederlandse kwekerij (Palingkwekerij Koolen in Bergeijk) en was begin dit jaar als glasaal vanuit Frankrijk aangekocht. DUPAN meldt dat sinds zeven jaar aan de Europese kusten een toename van de palingstand wordt gemeten.

Vorige week zaterdag werden voor de tiende keer op initiatief van peurvereniging KIJG pootaaltjes uitgezet in de gemeenten Kampen en Zwartewaterland. Vanwege het jubileum was extra geld uitgetrokken. De vereniging bracht via haar leden en door een donatie van De Stadserven Kampereiland e.o. geld bijeen voor 20.000 palinkjes. Daarnaast ontving de vereniging een bijdrage van de gemeenten. De Stichting DUPAN heeft via het Eel Stewardship Fund® het totaal aantal palinkjes verdubbeld tot 40.000 stuks. De hoeveelheid paling die KIJG uitzet, is vele malen groter dan er door de twintig actieve leden van de peurvereniging op jaarbasis wordt gevangen.

Op de foto boven zetten de burgemeesters Bort Koelewijn (Kampen) en Eddy Bilder (Zwartewaterland) samen met peurders pootaal uit in het Zwartewater bij Genemuiden. De palinkjes voor KIJG werden geleverd door de Friese kwekerij Troelstra Aquacultuur uit Rohel. Dezelfde vrachtwagen leverde ook kweekaaltjes af aan de Elburger sportvisserijvereniging Ons Belang en aan een beroepsvisser uit de Vinkeveense Plassen.

Op de foto worden pootaaltjes uitgezet op het Slotermeer. Van links naar rechts de beroepvissers Eeltje en Otte Bajema uit Koudum, Simke Hoekstra uit Hindelopen en Freerk Visserman uit Heeg.Op de foto worden pootaaltjes uitgezet op het Slotermeer. Van links naar rechts de beroepvissers Eeltje en Otte Bajema uit Koudum, Simke Hoekstra uit Hindelopen en Freerk Visserman uit Heeg.

Op de foto worden pootaaltjes uitgezet op het Slotermeer. Van links naar rechts de beroepvissers Eeltje en Otte Bajema uit Koudum, Simke Hoekstra uit Hindelopen en Freerk Visserman uit Heeg.