Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Kreeftenrace in de ban, lijnen verloot

Kreeftvissers schrijven geschiedenis

KRUININGEN – De Zeeuwse kreeftvissers schrijven geschiedenis. Voorafgaand aan het seizoen zijn de kreeftenlijnen (150 tot 200 meter) op de elf locaties in de Oosterschelde onderling verdeeld. Daarmee is de bekritiseerde kreeftenrace definitief verleden tijd.

De 43 vergunninghouders van de ‘Vereniging van beroepsvissers op Oosterschelde, Westerschelde en Voordelta’ (OWV) zijn afgelopen week tot deze unieke overeenstemming gekomen, na een traject van driekwart jaar met vele overleggen met het ministerie, RVO, provincie Zeeland en leden van een werkgroep. Vorige week werd het nieuwe visplan door alle 34 leden van de OWV reeds ondertekend. Recentelijk hebben zich vijf nieuwe leden bij OWV aangesloten.

De aanleiding voor het maken van het visplan was de wens om iedere kreeftenvisser een gelijke kans te geven op goede visgronden. Startte de afgelopen seizoenen nog met een kreeftenrace, zodat degenen met de meeste pk’s de beste visstekken bemachtigden, nu heeft iedereen een eerlijke kans gekregen om goede lijnen te kiezen.

Verloting

Maandagmiddag ging in het Dorpshuis van Kruiningen de verloting van start met eerst uitleg over de procedure van het kiezen. Daarna mocht iedereen een lootje trekken om de volgorde van het kiezen te bepalen. Nadat iedereen aan de beurt was geweest voor de eerste lijn mocht de laatste weer als eerste de tweede lijn kiezen. Zo waren er drie rondes met na twee lijnen kiezen opnieuw lootjes trekken voor de derde lijn. Op die manier had iedereen evenveel kansen werd een zo’n eerlijk mogelijke verdeling gerealiseerd. Om tot een eerlijke verdeling te komen heeft het ministerie/RVO gegevens van 2017 en 2018 beschikbaar gesteld.

Na afloop van de intensieve middag was er het positieve gevoel en ging men tevreden naar huis, zegt OWV-voorzitter Ida Sinke. ,,Eindelijk kan er zonder de stress van een kreeftenrace een nieuwe start van het kreeftenseizoen komen. De verdeling is zo eerlijk mogelijk verlopen. Dinsdag 19 maart zullen vanaf 8.00 uur ’s morgens de gekozen lijnen in het water worden geplaatst, alsmede ook op de overblijvende vrije grond. Drie niet-leden krijgen alternatieve plekken conform het Vast en Zeker beleid.’’

Vanaf donderdag 28 maart mogen de kreeften worden aangevoerd en vindt de officiële start van het nieuwe kreeftseizoen plaats.