Wilt u een abonnement afsluiten, nieuws doorgeven, een advertentie plaatsen of online adverteren in Visserijnieuws? Klik dan hier.
Vrees voor harde Brexit

Kreeftjeshandelaren trappen op de rem

URK/HARLINGEN – Kreeftjeshandelaren trappen stevig op de rem. Voor vissers een hard gelag.

Lenger Seafoods stuurde vorige week een appje naar hun aanvoerders dat ‘we’ als gevolg van slechte marktomstandigheden na 16 augustus tot nader order moeten stoppen met inkopen van kreeft. Weerstand Foods kondigt vanaf 19 augustus een tijdelijke aanvoerstop van kleine Noorse kreeftjes af (maximaal 20 stuks/kilo). Ook Oromar trapt op de rem, met een stukstal van maximaal 25.

Wat is er aan de hand? Pieter Gerssen van Weerstand legt uit dat er uit vrees voor een harde Brexit vanuit Schotland tegen lage prijzen langoustines in Europa worden verkocht. Met name kleine soorten worden gedumpt. Gekoppeld aan grote aanvoeren zet dat de markt en dus prijzen onder druk. Daar komt bij dat in augustus vanwege groene koppen en kuit de kwaliteit ook niet optimaal is, die kreeftjes zijn lastig af te zetten in de retailmarkt.

Britse vissers realiseren dikke kreeftjesvangsten van 10-15 ton per week, met daaronder veel kleintjes. In Nederland komen de Eurokotters dit seizoen lang niet aan zulke vangsten. Wel is de aanvoer veel groter dan vorig jaar. Van het Nederlandse quotum was vorig jaar in de eerste zeven maanden zo’n 150 ton opgevist en dit jaar 865 ton langoustines.

Voor kreeftjesvissers heeft een aanvoerstop een grote impact op hun bedrijfsvoering deze zomer. Gerrit Kraak uit Den Helder – voorzitter van de Vissersbondafdeling Noordwest - reageert op Twitter boos en stelt vanwege de link met de Brexit voor de handel vanuit het VK naar de EU te boycotten. ,,Laat ze maar bloeden voor het feit dat ze uit Europa willen!’’

Wat gaan gedupeerde vissers nu doen? De familie Kraak overweegt over te schakelen op schol, maar een probleem voor hun Duitse schepen is de beperkte beschikbaarheid van tarbot als bijvangst.


Igor Kint (Lenger Seafood): ,,Goede vangsten van de afgelopen jaren hebben geleid tot voorraadvorming in Europa, vooral in het VK en Ierland, wat resulteert in een rivaliserende marktsituatie. De vangst in het VK lag op 30.000 ton, in Ierland 8.000 ton en in Denemarken op 4.000 ton in 2017/2018. De grootste markten voor verse en diepgevroren langoustines zijn achtereenvolgens Italië (20.000 ton), Frankrijk (13.000 ton) en Spanje (10.000 ton), maar door het grote aanbod, en tevens de switch naar goedkopere substitutieproducten staat de verkoop van langoustines al een tijdje onder financiële druk. Feit is dat de verkooppiek zich in het laatste kwartaal afspeelt, dus we gaan ervan uit dat het nog wat zal bijtrekken.’’